Praten redde mijn leven
In de campagne staan drie jongeren centraal die zelf een poging tot zelfdoding hebben ondernomen toen zij jonger waren. Jonneke, Jamie en Joost delen hun aangrijpende verhaal. “Eén december 2016 wilde ik er een einde aan maken. Maar ik ben er nog.” zijn de woorden van Jonneke in de campagnevideo. “Praten redde mijn leven” luidt unaniem de boodschap van deze jongeren. Hun woorden zijn een indringende oproep: Help jongeren te praten over gedachten aan zelfdoding.
VraagMaar Online training
De campagne verwijst naar de in september gelanceerde ‘VraagMaar Online Training’ over suïcidepreventie bij jongeren. De gratis training van 113 Zelfmoordpreventie biedt inzicht in hoe suïcidale gedachten bij jongeren ontstaan, hoe je het gesprek kunt aangaan en welke rol je kunt spelen in het vinden van de juiste hulp. De training is gratis te volgen voor mensen van 18 jaar en ouder: van professionals tot naasten. Meer informatie lees je op onze site.
De campagne “Ik ben er nog” loopt vanaf 19 januari tot eind maart en zal worden verspreid via Instagram, LinkedIn, YouTube, Facebook en NPO Start. De campagne is ontwikkeld door het Amsterdamse bureau Popcorn Stories. Stichting 113 Zelfmoordpreventie onderzoekt de effectiviteit van de online training en gebruikt deze resultaten om de training voor verschillende deelnemers te optimaliseren.
De cijfers
Uit onderzoek blijkt dat ruim 1 op de 5 jongeren wel eens aan zelfdoding heeft gedacht. Dat zijn zo'n 5 jongeren in een gemiddelde schoolklas van 25 leerlingen. Elke dag belanden 10 jongeren op de afdeling Spoedeisende Hulp na een poging tot zelfdoding. De cijfers geven een beeld van ernstige gevallen dus dagelijks worden nog veel meer pogingen gedaan. In 2021 pleegden 56 jongeren tot 20 jaar en 237 jongeren tussen de 20 en 30 jaar zelfmoord. Dat zijn gemiddeld 5 jongeren per week.
Over Samen Minder Suïcide
Deze campagne is onderdeel van ‘Samen Minder Suïcide’ en wordt gefinancierd vanuit de derde Landelijke Agenda Suicidepreventie. ‘Samen Minder Suïcide’ is een netwerk van partijen en organisaties die middenin de samenleving staan en gedreven zijn om samen, domein overstijgend suïcidepreventie verder te brengen. Samen werken de partijen aan de Landelijke Agenda Suïcidepreventie. Deze agenda wordt gefinancierd door het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) en gecoördineerd door 113 Zelfmoordpreventie.