Denk je aan zelfdoding?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen.

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

Gemeenten

Wet Integrale Suïcidepreventie


In 2023 waren er in Nederland 1.885 zelfdodingen, dat is 5 per dag. Suïcide is de nummer één doodsoorzaak onder jongeren tot 30 jaar. Suïcides hebben diepe impact op onze samenleving. Daarom is de wet Integrale Suïcidepreventie, op 26 juni 2024 gepubliceerd in het Staatsblad, zo belangrijk. Deze wet maakt suïcidepreventie een wettelijke overheidstaak en legt de basis voor duurzame en effectieve preventie. Samen kunnen we werken aan een beter vangnet en de benodigde ondersteuning bieden aan degenen die het nodig hebben. Suïcides voorkomen doe je samen. 

Wat houdt de wet in en wordt van gemeenten verwacht?

De wet zorgt ervoor dat suïcidepreventie een structurele plek krijgt binnen het gezondheidsbeleid. In de wet worden interventies op drie verschillende niveaus vastgelegd: op landelijk, lokaal en individueel niveau

  • Landelijk beleid: vastgesteld door de Minister van VWS, in overleg met andere ministeries die het aangaat.
  • Gemeentelijk beleid: gemeenten hebben de taak om lokaal suïcidepreventiebeleid te ontwikkelen en te implementeren.
  • Individuele hulpverlening: wettelijke grondslag onder de beschikbaarheid van een gratis en anonieme hulplijn die 24/7 beschikbaar is.

Op lokaal niveau betekent dit dat gemeenten nu de taak hebben om gerichte acties en plannen te ontwikkelen om suïcides te voorkomen. Dit is een mooie kans om een effectief suïcidepreventiebeleid op te zetten in jouw regio of gemeente. Maar welke acties zijn het meest effectief? En hoe begin je?