Denk je aan zelfdoding?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten.

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken
morgen beginnen we weer opnieuw

15 jaar 113: het taboe op praten over zelfdoding moet nog verder omlaag

113 Zelfmoordpreventie bestaat aanstaande maandag 7 oktober 15 jaar. Ter ere hiervan verschijnt vandaag tijdens een literaire avond in De Balie het boek ‘Morgen beginnen we weer opnieuw’. Sinds 2009 werkt de stichting aan een missie: niemand mag eenzaam en radeloos sterven door zelfdoding. Het voeren van deze strijd blijft van levensbelang, want nog steeds verliezen we jaarlijks bijna 1.900 mensen. Dat komt mede doordat er nog altijd een taboe heerst op praten over zelfdoding. Met dit boek wil 113 dit verder doorbreken. Het draagt een belangrijke boodschap met zich mee: door te praten over gedachten aan zelfdoding doorbreken we de eenzaamheid en wanhoop en kan samen worden gezocht naar oplossingen.

15 jaar na de oprichting van 113 is het taboe minder, maar nog lang niet verdwenen. Nog steeds durven te veel mensen niet over zelfdoding te praten. Daarom blijft 113 het voortouw nemen om het taboe te doorbreken en een luisterend oor te bieden aan mensen die aan zelfdoding denken. In de afgelopen 15 jaar groeide 113 uit tot een organisatie met zo’n 300 medewerkers.

Het merendeel van deze mensen werkt in de hulplijn en voert gesprekken via telefoon of chat met mensen die denken aan zelfdoding. De andere 113-teams doen onderzoek naar suïcide, voeren campagne om het taboe te doorbreken, verzorgen gesprekstrainingen door het hele land en ontwikkelen nieuwe interventies in samenwerking met vele partners. Want om suïcide te voorkomen is de hele samenleving nodig. De ambitie van 113 is dat iedereen het gesprek kan voeren over zelfdoding als dat nodig is, een soort Eerste Hulp bij Suïcidale Gedachten. Dat is natuurlijk spannend, daarom bestaan er verschillende trainingen, waaronder een gratis online training en de verdiepende Gatekeepertraining. Ook adviseert 113 gemeentes om suïcidepreventie in de praktijk te brengen. Nu de Wet Integrale Suïcidepreventie is aangenomen zal de samenwerking verder toenemen.

Aan het roer van 113 staat Monique Kavelaars. Zij volgde in 2020 oprichter Jan Mokkenstorm op. Met een klein team trok hij ten strijde om zelfdoding op de politieke en publieke agenda te krijgen. Kavelaars: “Jan Mokkenstorm heeft het vuur uit zijn cowboylaarzen gelopen om 113 van de grond te krijgen en groot te maken. Veel te vroeg overleed hij in 2019 aan kanker. Zijn werk wordt sindsdien met dezelfde daadkracht voortgezet.”

De Wet Integrale Suïcidepreventie die dit jaar werd aangenomen, is daarvan een resultaat. Het markeert een nieuwe fase: suïcidepreventie is niet langer vrijblijvend. Kavelaars: “De komende jaren zetten wij samen met onze partners de schouders eronder om van suïcidepreventie een vanzelfsprekendheid te maken. Er is nog veel werk aan de winkel. In 15 jaar 113 is veel gebeurd dankzij heel veel mensen. Ik hoop dat iedereen die betrokken is geweest bij de ontwikkeling van 113 weet dat wij én alle mensen die eenzaam en radeloos hulp zoeken, ontzettend dankbaar zijn voor ieders inzet.”

Ter gelegenheid van haar 15-jarig bestaan brengen 113 en Uitgeverij De Arbeiderspers een literaire verhalenbundel uit waarin de thema’s zelfdoding en hoop zijn verweven. De fictieve verhalen zijn geschreven door auteurs Aafke Romeijn, Daan Heerma van Voss en Etchica Voorn, die zich alle drie persoonlijk verbonden voelen met het thema. Kavelaars: “De schrijvers en De Arbeiderspers verdienen een groot compliment, omdat zij dit kwetsbare onderwerp met zoveel zorg hebben omarmd. Met dit boek willen we iedereen die is geraakt door zelfdoding een hart onder de riem steken en het taboe op praten over zelfdoding via het boekenschap verder doorbreken.”

Kijk hieronder de de literaire avond in De Balie terug.