Werk je in de GGZ en vind je het moeilijk om het suïciderisico van je cliënten in te schatten? Of weet je vaak niet goed waar te beginnen als iemand aan zelfdoding denkt? Meld je dan aan voor het gratis webinar ‘Diagnostiek van suïcidaliteit: een praktische aanpak’, georganiseerd door 113 Zelfmoordpreventie.
Uit onderzoek zijn tal van factoren bekend die op de één of andere manier verband houden met suïcidaliteit: zo is het risico op zelfdoding groter als iemand man is, drinkt of met depressie kampt en kleiner als iemand kinderen heeft of in God gelooft. Van hulpverleners wordt verwacht dat ze nagaan welke van deze beschermende en risicofactoren bij iemand aan de orde zijn en op basis daarvan het risico op zelfdoding proberen in te schatten. Maar hoe weeg je al die factoren tegen elkaar af? Kun je eigenlijk wel inschatten of iemand een poging tot zelfdoding gaat doen? En kan zo’n onderzoek niet sneller of handiger? Daarover gaat dit webinar.
In een uurtje praten we je bij over de laatste inzichten over het ontstaan van suïcidaal gedrag en bespreken we de zin en onzin van risicotaxatie. Daarnaast leer je een praktische manier om suïcidaliteit te onderzoeken en je bevindingen naar een passend behandelplan te vertalen. Na afloop ontvang je gratis een handige tool, waar jij en je collega’s direct zelf mee aan de slag kunnen. Natuurlijk is er veel gelegenheid om vragen te stellen en ideeën uit te wisselen.
Het webinar wordt verzorgd door Wilco Janssen. Na enkele jaren in de tweede- en derdelijns GGZ te hebben gewerkt is hij sinds 3 jaar bij 113 Zelfmoordpreventie actief als GZ-psycholoog en onderzoeker. Hij geeft supervisie aan de hulpverleners van 113 en houdt zich bezig met het ontwikkelen en onderzoeken van interventies voor suïcidaliteit. Ook geeft hij bij de RINO Groep les in suïcidepreventie.
Donderdag 29 september 2022 van 15:30 tot ongeveer 16:30 uur via ZOOM
Neem VIA HIER deel.