Denk je aan zelfdoding?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen.

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken
Nieuwe brochure: als je iemand verliest door zelfdoding

Nieuwe brochure: als je iemand verliest door zelfdoding

Als nabestaande van een suïcide komt er ongelofelijk veel op je af. Los van het overweldigende verdriet, moeten nabestaanden ook veel regelen. Zij komen in aanraking met allerlei partijen en organisaties, waar zij voorheen wellicht nooit mee te maken hebben gehad. Het rouwproces na een suïcide is daarnaast wezenlijk anders dan bij ieder ander sterfgeval.  

Om nabestaanden een steun in de rug te bieden is er vanaf nu de brochureAls je iemand verliest door zelfdoding – Een handreiking voor nabestaanden van een suïcide. Deze brochure is ontwikkeld door 113 in samenwerking met o.a. Slachtofferhulp Nederland, De Nationale Politie, NS, ProRail, Ivonne van de Ven Stichting en Stichting Aurora.  

De brochure wordt verstrekt door familieagenten die veelal als eerst ter plaatse zijn na een suïcide. “Deze brochure biedt steun en structuur aan de hectische tijd waarin de nabestaanden van een suïcide zich bevinden.” geeft Paul Werensteijn, landelijk coördinator familieagenten. Ook medewerkers van Slachtofferhulp Nederland zullen de brochure actief aanbieden aan nabestaanden. “Deze handreiking voorziet in een behoefte aan heldere en overzichtelijke informatie op een moment dat de chaos op zijn grootst is” aldus Katja Nijland, Psychosociaal adviseur bij Slachtofferhulp Nederland. “Zo kunnen wij nabestaanden praktisch en duidelijk materiaal bieden over wat er allemaal op hen af kan komen” 

De brochure bevat informatie, zoals: “Wat moet je allemaal regelen? Met welke juridische en administratieve zaken krijg je te maken? En:  “Waar heb je recht op als nabestaande?” Daarnaast bevat de brochure een aantal adviezen over o.a. het rouwproces en rouwen bij kinderen. De handreiking geeft ook tips over bijvoorbeeld het omgaan met sociale media en pers.

zelfdoding


Onderzoek naar zelfdoding 

Er is helaas nog te weinig kennis in Nederland om iedereen met suïcidale gedachten te helpen. De brochure brengt ook het verdiepend onderzoek van Stichting 113 Zelfmoordpreventie onder de aandacht. Dit onderzoek wordt gedaan met de onderzoeksmethode ‘psychosociale autopsie’. Dit betekent dat door middel van interviews met nabestaanden kennis verzameld wordt over de aanleiding en risicofactoren van zelfdoding. Op deze manier kunnen we leren van de verhalen van nabestaanden en deze verhalen inzetten om zelfdoding in Nederland terug te dringen. Ben je zelf nabestaande van een suïcide en wil je met jouw verhaal bijdragen aan het voorkomen van zelfdoding? Of heb je vragen over het onderzoek? Bekijk dan of jouw situatie past binnen het lopend onderzoek. 

Totstandkoming

Deze brochure is onderdeel van de ‘Landelijke Agenda Suïcidepreventie 2021- 2025’ en wordt gefinancierd door het Ministerie van VWS en ProRail. Wij danken onze collega’s van Werkgroep Verder België voor het beschikbaar stellen van de Belgische variant op deze informatie, die als bron heeft gediend voor deze brochure. 

Lees hier de handreiking voor nabestaanden: Als je iemand verliest door zelfdoding