Vandaag lanceert 113 Zelfmoordpreventie in samenwerking met Geldfit, SchuldHulpMaatje en Humanitas de factsheet: Schulden en Zelfdoding. In 2022 had 42% van de Nederlandse huishoudens één of meer betalingsproblemen. Ruim 700.000 Nederlandse huishoudens heeft problematische schulden. Zelfdoding komt vaker voor bij mensen met schulden in vergelijking met mensen zonder schulden. Mensen met schulden hebben 4 tot 9 keer meer kans om te overlijden door zelfdoding. Bij mensen met schulden is het risico op suïcidale gedachten 2 keer zo groot als bij mensen zonder schulden.
Factoren als werkloosheid, echtscheiding of angst en depressie vergroten het risico op suïcidale gedachten en gedrag bij mensen met schulden. Tegelijkertijd zorgen deze factoren er vaak óók voor dat mensen moeilijker uit de schulden kunnen komen.
Het hebben van schulden wordt vaak ervaren als een vorm van falen en brengt negatieve emoties met zich mee, zoals schaamte en angst. Na verloop van tijd en als reactie op langdurige financiële problemen en plotselinge financiële schokken worden de negatieve emoties en de wanhoop steeds erger. Deze spiraal van negatieve gevoelens kan ertoe leiden dat mensen geen uitweg meer zien en overgaan tot zelfdoding.
De aanpak en preventie van schulden en suïcidaliteit vereist inzet en samenwerking van verschillende instanties, zoals de overheid, nutsleveranciers, zorgverleners, vrienden en familie.Voor mensen die zelf hulp nodig hebben verwijst de factsheet naar de 113 hulpverlening, de lotgenotengroepen van stichting suïcide preventie centrum, en een aantal hulporganisaties voor financiële problemen, zoals Geldfit, SchuldHulpMaatje, en Humanitas.
Daarnaast bevat de factsheet informatie, verwijzingen, en praktische tips voor zowel degenen die werken met mensen met schulden, alsook degenen die zich zorgen maken om iemand in hun omgeving.
De factsheet Schulden en Zelfdoding is hier te downloaden.