Denk je aan zelfdoding?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen.

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken
Handreiking onderwijs 'Als ik kan zeggen wat ik denk'

Online modules VU helpen professionals om suïcidaliteit onder jongeren sneller te signaleren

De Vrije Universiteit Amsterdam (VU) heeft op basis van onderzoek naar suïcidaliteit en preventie van zelfmoord een educatieve training ontwikkeld voor medewerkers van scholen en ggz-instellingen. De training helpt professionals om suïcidaliteit onder jongeren eerder te herkennen, te voorkomen en om de jongeren op de juiste manier door te verwijzen en bestaat uit online modules en een vragenlijst. 113 Zelfmoordpreventie gebruikt o.a. deze 8 modules in hun advies aan scholen over hoe zij tot effectieve suïcidepreventie kunnen komen.

Jaarlijks kampt ongeveer 11 procent van de Nederlandse jongeren tot 20 jaar met suïcidegedachten en gaat ongeveer 7 procent van de jongeren over tot een suïcidepoging of opzettelijke zelfverwonding. VU-hoogleraren Hans Koot (ontwikkelingspsychologie) en Ad Kerkhof (klinische psychologie) en onderzoeker Rezvan Ghoncheh ontwikkelden de online training op basis van hun onderzoek. Hans Koot: “Elke suïcide is er één te veel. Om de kans op tijdige signalering te vergroten hebben we daarom een gratis online training ontwikkeld voor professionals in het onderwijs en in instellingen voor hulpverlening. Door het volgen van deze training krijgen medewerkers van scholen en ggz-instellingen meer kennis, zelfvertrouwen en vaardigheden met betrekking tot suïcidepreventie onder jongeren.”

Samenwerking VU en 113 Zelfmoordpreventie
De online modules en vragenlijst zijn bedoeld voor professionals en mensen die door hun beroep regelmatig in contact komen met jongeren, zoals leden van zorgadviesteams op scholen, pedagogisch of psychologisch medewerkers, coaches, en leerkrachten. Evelien van Goor, kwartiermaker onderwijs van 113 Zelfmoordpreventie: “De online modules van de VU zijn onderdeel van onze aanpak richting scholen. Daarnaast hebben we een uitgebreide handreiking en stappenplan, en gebruiken we informatie over LHBT-jongeren van Movisie.” Maar ook andere professionals, zoals artsen, verpleegkundigen en politiemedewerkers hebben profijt van de training.

Trainingen gratis beschikbaar
De training Suïcidaliteit onder Jongeren wordt kosteloos aangeboden en kan online worden gevolgd op de website www.mentalhealthonline.nl. Hans Koot: “Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat professionals na het volgen van de modules meer kennis hebben over het onderwerp en meer zelfvertrouwen ervaren en een verbetering van vaardigheden met betrekking tot suïcidaliteit onder jongeren.”

Vragenlijst
Bij deze training heeft de VU een vragenlijst ontwikkeld voor de vroegtijdige onderkenning van suïcidaliteit onder adolescenten: de Vragenlijst over Zelfdoding en Zelfbeschadiging (VOZZ) die ook los van de training ingezet kan worden op scholen in het middelbaar, voortgezet en hoger onderwijs en in de Jeugd Gezondheidszorg (van 12 tot 21 jaar). De vragenlijst is zowel een screeningsinstrument als een instrument voor diagnostiek en behandelevaluatie. Voor meer informatie: www.testweb.bsl.nl