Suïcide komt onder oudere mensen veel vaker voor dan onder jonge mensen. Toch krijgt suïcide onder jongeren veel meer aandacht, bijvoorbeeld in de media. Suïcidegedachten onder ouderen worden vaak niet herkend. Ze worden eerder als ‘normaal’ bestempeld, of ‘passend bij de leeftijd’. Suïcidaliteit blijft daardoor op latere leeftijd vaak onterecht en/of onnodig lang onbehandeld. Dit terwijl we weten dat interventies om suïcidaliteit te verminderen, zoals het maken van een veiligheidsplan of cognitieve gedragstherapie, ook op latere leeftijd effectief kunnen zijn om zelfdoding te voorkomen.
Op dinsdag 10 september om 15:00 uur organiseren wij hier een hier een gratis Webinar over.
Wie kunt u verwachten bij dit Webinar?
- Eric van Exel, hoogleraar ouderenpsychiatrie, komt spreken over de rol van maatschappelijke en leefstijlfactoren die van invloed zijn op suïcidaliteit bij ouderen.
- Pien Pizzocolo, GZ-psycholoog bij Vitalis Groep. Zij komt vertellen hoe in het verpleeghuis waar zij werkzaam is wordt gewerkt aan suïcidepreventie.
- Ervaringsdeskundige Myrna en haar man.
- Pernilla Scheelings, GZ-psycholoog bij GGZ InGeest FACT-team ouderen.
Waar zal tijdens dit Webinar dieper op in worden gegaan?
- Wat kunnen professionals in de ouderenzorg zelf doen om suïcidaliteit bij cliënten beter te detecteren en er het gesprek over aan te gaan?
- Hoe kun je met een oudere die kampt met suïcidale gedachten in gesprek? Wat werkt wel, en wat juist niet? Hoe kun je de naasten van een oudere betrekken, en wat levert dat op?
- Kosteneffectieve en relatief eenvoudige interventies voor ouderen die een positief effect kunnen hebben op suïcidale gedachten, zoals bewegen en interventies tegen eenzaamheid.
Voor wie is dit Webinar van waarde?
Professionals in de ouderenzorg. Het is van waarde om naar het Webinar te komen omdat suïcidaliteit bij ouderen een onderbelicht thema is. Suïcidaliteit wordt bij ouderen vaak over het hoofd gezien. Ook geven professionals die met ouderen werken regelmatig aan handvatten te missen waarmee ze het gesprek over zelfdoding met ouderen kunnen aangaan. Dit Webinar geeft je die handvatten.
Het doel van dit Webinar?
We hopen te bereiken dat professionals die werken met ouderen vaker het gesprek aangaan over suïcidaliteit. We hopen dat het thema meer aandacht krijgt en dat het gesprek over suïcidaliteit gemakkelijker wordt. Ook hopen we te laten zien dat mensen met suïcidaliteit op latere leeftijd nog veel baat kunnen hebben bij interventies. Dit kunnen relatief eenvoudige interventies zijn, zoals bewegen of in groepsverband, maar ook bijvoorbeeld cognitieve gedragstherapie kan op latere leeftijd nog heel effectief zijn.
Aanmelden voor dit gratis Webinar kan via deze pagina.