Een suïcide heeft afschuwelijk veel impact op de familie, vrienden en collega’s van het slachtoffer en op de professioneel betrokkenen. Er is pijn, verdriet, verlies aan kwaliteit van leven en levensvreugde. Door zelfmoordpreventie en vroegdetectie wordt veel persoonlijk leed voorkomen. Maar het bespaart de maatschappij ook veel uitgaven. Ondersteund door de Deloitte Impact Foundation bracht Deloitte de maatschappelijke kosten van suïcide voor Stichting 113 Zelfmoordpreventie in kaart. “Dat Deloitte ons belangeloos helpt met onderzoek is ontzettend waardevol”, vertelt Monique Kavelaars, voorzitter Raad van Bestuur bij Stichting 113 Zelfmoordpreventie. “Alleen samen is suïcide te voorkomen.”
“Het is onmenselijk om je af te vragen wat een mensenleven waard is”, zegt Rob Dubbeldeman, Partner bij Deloitte Consulting en verantwoordelijk voor de Publieke Sector. “Maar iedere suïcide brengt, naast ontzettend veel persoonlijk leed, ook maatschappelijke kosten met zich mee. Van ambulance tot politie en van counseling voor nabestaanden tot verlies van menselijk kapitaal. Door deze kosten in kaart te brengen, worden de economische voordelen van preventie en vroegsignalering direct zichtbaar. Voor 2020 schatten we de totale maatschappelijke kosten van suïcides in Nederland op maar liefst ruim 5 miljard euro.
“Mijn vrouw heeft tien jaar geleden zelfmoord gepleegd. De golfbeweging die zo’n afschuwelijk incident teweeg brengt, is ongekend. De heftigheid ervan zorgt voor een jarenlange nasleep. Niet alleen voor directe familie, maar ook voor vrienden en collega’s” - Rob Dubbeldeman.
Lees het hele interview met Rob Dubbeldeman en Monique Kavelaars op Deloitte.com
- Lees het artikel en de uitzending van EenVandaag op avrotros.nl
- Lees hier onze reactie op alle reacties na de uitzending van EenVandaag.
- Beluister het interview met Meike Baretta op Radio1 via nporadio1.nl
- Lees hier het hele rapport van Deloitte