Denk je aan zelfdoding?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten. 

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken
Webinar: Hoe kunnen we zelfdoding onder jongvolwassenen voorkomen?

Webinar: Hoe kunnen we zelfdoding onder jongvolwassenen voorkomen?

Het aantal zelfdodingen onder jongvolwassenen (20-30 jaar) is de afgelopen twee jaar sterk verhoogd. Ook het aantal jongvolwassenen met zelfdodingsgedachten is hoger dan twee jaar geleden. Tijdens de Webinar 'Hoe kunnen we zelfdoding onder jongvolwassenen voorkomen?' op dinsdag 5 september gaan we in op de onderliggende factoren die hier volgens jongvolwassenen zelf een rol in spelen en wat we volgens hen kunnen doen om dit tegen te gaan. Dit is gebaseerd op gesprekken met 41 jongvolwassenen. Hun boodschap? Iedereen, ook  jij, kan hier een rol in spelen.

Wie komen er tijdens de Webinar aan het woord?

Het webinar wordt gepresenteerd door Ruthie Werner, klinisch psycholoog en kwartiermaker jeugd bij 113. Elke Elzinga, onderzoeker 113, zal iets vertellen over het verdiepende onderzoek naar suïcidaliteit bij jongvolwassenen.

Manon Merkus, klinisch psycholoog 113, vertelt ons hoe ga je nou in gesprek met een jongvolwassene over dit thema. Vervolgens zullen Koos de Boed, Stichting Suïcidepreventie Centrum en Guus Daanen, Campus Uden, iets vertellen over hun initiatieven waar jongvolwassenen terecht kunnen als zij willen praten (over suïcidaliteit of andere issues).

Tot slot zullen Marieke Wiebing, kwartiermaker jongvolwassenen 113, met een jongvolwassene uit het coördinerende team iets vertellen over de acties die nu worden uitgezet.

Welke factoren spelen een rol bij de toename?

Zelfdoding heeft nooit één oorzaak, dat bleek ook uit ons onderzoek. De meeste jongvolwassenen die wij spraken hadden door trauma of psychische problemen al een bepaalde kwetsbaarheid. Daar kwamen in de afgelopen twee jaar verschillende gebeurtenissen of factoren bovenop waardoor gedachten aan of pogingen tot zelfdoding ontstonden.

Enkele van die factoren die jongvolwassenen noemden waren prestatiedruk, eenzaamheid en financiële problemen. Ook sociale media vergrootte bij een aantal jongvolwassenen de mentale problemen door het vergelijken met de levens van anderen, de negatieve spiraal waarin ze terecht kunnen komen en de ronduit schadelijke berichten of content waaraan ze soms worden blootgesteld.

Wat kunnen wij als omgeving nu al doen?

Maak verbinding in ga in gesprek over hoe ze zich voelen. Luister en vraag door, oordeel niet en ga niet direct in de oplossingen-modus. Soms helpt het om jezelf ook kwetsbaar op te stellen, omdat het voor de ander dan veiliger voelt om ook iets te delen. Maar het belangrijkste is: praten.

Waarom moeten we echt naar dit Webinar komen?

In dit webinar krijg je een aantal handvatten over hoe we gezamenlijk de trend kunnen keren. We vertellen je over praktische aanbevelingen en welke acties er worden uitgezet vanuit het coördinerende team en hoe je hierbij kunt aansluiten.

Meld je nu gratis hier aan voor het Webinar 'Hoe kunnen we zelfdoding onder jongvolwassenen voorkomen?' op dinsdag 5 september om 15:00 uur.