Denk je aan zelfdoding?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten. 

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken
 Webinar: Nazorg en herstel na een suïcidepoging

Webinar: Nazorg en herstel na een suïcidepoging

Bij suïcide en suïcidaliteit wordt vaak gedacht aan de ruim 1.850 mensen die elk jaar overlijden door zelfdoding. Maar: de meeste mensen die een poging doen om een einde aan hun leven te maken, blijven leven. Elk jaar vinden er in Nederland naar schatting zo’n 40.000 tot 45.000 zelfmoordpogingen plaats. Voor deze grote groep mensen is het belangrijk dat goede nazorg en begeleiding wordt geboden. Op woensdag 6 september om 15:00 uur organiseert 113 de Webinar Nazorg en herstel na een suïcidepoging.

Wat is nu eigenlijk een suïcidepoging, en hoe vaak komt het voor? Wat drijft mensen tot een suïcidepoging? En hoe kijken zij terug op de poging, wanneer ze deze overleven?

Wie werken er mee aan de Webinar en waarom?

Tijdens het webinar doorlopen we samen met experts en professionals uit de praktijk wat er gebeurt met mensen die een suïcidepoging doen. We spreken met Karlijn Heesen, clinicus en onderzoeker bij 113, die voor haar onderzoek vele mensen sprak die een suïcidepoging overleefden. Ook spreken we met Sanne van Vliet, SEH-verpleegkundige op het Haaglanden MC, over de eerste opvang van mensen die een suïcidepoging deden. Wat is in deze acute fase belangrijk om wel en juist niet te doen? Tot slot spreken we Ursula Dewkali, van het succesvolle nazorgprogramma SUMONA.

Is de Webinar ook geschikt voor mensen die suïcidaal zijn?

De webinar is bedoeld voor (zorg)professionals die op enige wijze te maken krijgen met mensen die een suïcidepoging deden. Het kan gaan om GGZ-professionals, artsen en verpleegkundigen, maar bijvoorbeeld ook om mentoren, casemanagers of beleidsmakers.

Wat kan je leren van deze webinar?

Tijdens deze webinar leer je over suïcidepogingen: wat gaat eraan vooraf en wat gebeurt er daarna? Hoe ziet goede zorg voor mensen die een suïcidepoging overleven eruit?

Heb je feiten en cijfers over pogingen en nazorg?

Jaarlijks doen naar schatting 40.000 tot 45.000 mensen in NL een suïcidepoging. 15.000 daarvan komen op de spoedeisende hulp. Mensen die overlijden door zelfdoding zijn vaker man, en vaker van middelbare leeftijd; mensen die een poging tot zelfdoding doen zijn vaker vrouw, en ze zijn jonger. Een deel van de mensen die een poging doet, vertelt dit tegen niemand. Om hoeveel mensen het gaat, weten we niet.

Wat kan er worden verbeterd aan de nazorg?

Goede nazorg is belangrijk. Mensen die ooit een poging deden, hebben een verhoogd risico om (op een later moment) te overlijden door zelfdoding. In de eerste fase is het vooral belangrijk om contact te maken, en te zorgen voor een veilige situatie. Op iets langere termijn bestaat goede nazorg onder andere uit het maken van een veiligheidsplan, het betrekken van naasten, en het doen van goede diagnostiek. Op weer iets langere termijn wil je eigenlijk dat er een behandeling volgt gericht op de suïcidaliteit, zoals CGT-SP.

Aanmelden?

Je kunt je gratis aanmelden voor deze Webinar via dit formulier.