Denk je aan zelfdoding?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen.

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken
Webinar: Suïcide in de (social) media

Webinar: Suïcide in de (social) media

Een Webinar over suïcide in de media: Wat is de invloed van het bespreken van suïcide in de media? Is het veilig, werkt het taboedoorbrekend, preventief of eerder normaliserend, triggerend? In wetenschappelijke studies is aangetoond dat het aantal suïcidepogingen geregeld toeneemt na het verschijnen van media-uitingen van een overlijden door suïcide. Hoe zit dat eigenlijk met sociale media? Via social media zijn vrij eenvoudig verhalen te vinden over zelfbeschadiging en zelfdoding. Er lijkt zelfs een verband te zijn tussen het kennis nemen via social media van dit destructieve gedrag, en het ook echt uitvoeren ervan. Donderdag 11 februari om 15:00 uur is er een Webinar over Suïcide in de (social) media.

Krantenkoppen van de afgelopen maanden
‘Bekende YouTuber overleden door zelfmoord - Ouders blikken terug op zelfmoord zoon - Verdachte pleegt zelfmoord - Podcast Serie over zelfmoord - Milou verloor haar moeder door zelfdoding - Suïcidale jongeren in de knel - Overleden vrouw deelde eerder Facebook bericht over zelfdoding - Tim Hofman komt met documentaire over euthanasie en zelfmoord - Judith pleegt zelfmoord in GTST en Danny Op Straat stelt zelfmoord fora ter discussie’

Het bespreken van suïcide in de media brengt dus grote risico’s met zich mee. Aan de andere kant kunnen media-uitingen mensen ook weerhouden van suïcide. Door informatie aan te bieden die geen imitatiegedrag oproept, die aanzet tot het zoeken van hulp en die het stigma rondom suïcide vermindert. Uit een media-analyse (Van Leeuwen, 2019) blijkt dat een minderheid van nieuwsberichten over suïcide positieve rolmodellen beschrijft of hulpbronnen vermeldt. Daar liggen dus kansen voor verbetering’

Ook social media kan positieve effecten hebben. Het kan bijdragen aan iemands zelfvertrouwen, sociale steun bieden en mensen in contact brengen met lotgenoten. Bovendien vinden mensen het vaak makkelijker om online en tegen onbekenden te praten over hun problemen. Social media kan verder preventief werken wanneer positief gedrag wordt bekrachtigd (pro-recovery communities) of eerder wordt ingegrepen.

Tijdens deze webinar geven we aan de hand van verschillende voorbeelden antwoord op de vraag welke invloed het bespreken van zelfdoding in de (social) media heeft. Vanuit verschillende perspectieven: Jeroen Steenmeijer (psychiater, geneesheer directeur GGZ Centraal, Maarten Dallinga (Journalist), Saskia Mérelle (Onderzoeker), Charlotte Bouwman (Patiënt en Journalist), Ed Kist (Ervaringsdeskundige en hulpverlener) en Scarlet Hemkes (Woordvoerder 113 en Oprichter Proud2Bme.nl) kijken we naar de voor -en nadelen en geven we, waar mogelijk, advies.

De Webinar Suïcide in de (social) media is geschikt voor iedereen, van professional tot gewoon geïnteresseerde. Mocht je zelf ervaring hebben met suïcidaliteit, bedenk dan vooraf of de confrontatie met dit onderwerp helpend voor je is. Alleen jij kunt die keuze verantwoord maken.

Donderdag 11 februari 15:00 uur: Webinar Suïcide in de (social) media.

Via deze link krijg je toegang de de Webinar.


Jeroen Steenmeijer
Jeroen Steenmeijer is kinder- en jeugdpsychiater. De afgelopen 5 jaar was hij betrokken bij de aanpassing van het HIC model voor de jeugdpsychiatrie en het opzetten van het IHT team van Levvel in Amsterdam. Bij Levvel/VUmc heeft hij samen met Garage2020 onderzoek gedaan naar suïcidepreventie bij jongeren. Sinds april 2020 werkt hij bij GGz Centraal als geneesheer-directeur Fornhese (kinder- en jeugdpsychiatrie) en als psychiater in Amersfoort. Daarnaast geeft hij een cursus Depressie en suïcidaliteit bij adolescenten bij RINO Amsterdam. In al deze functies is hij regelmatig betrokken bij het beoordelen en behandelen van suïcidale jongeren.

Maarten Dallinga
Maarten Dallinga is socioloog en freelance journalist. Hij werkt(e) onder andere voor de EO, NRC, NOS en ANP. Hij won een Tegel, de hoogste journalistieke prijs van Nederland, onder meer voor zijn podcast serie over suïcide.

Saskia Mérelle
Dr. Saskia Mérelle is bewegingswetenschapper, epidemioloog en gepromoveerd in de medische psychologie. Zij werkt sinds 3 jaar als senior onderzoeker bij 113 Zelfmoordpreventie en begeleidt al het onderzoek binnen de 113 hulpverlening, de psychologische autopsie en suïcides onder jongeren.

Charlotte Bouwman
Charlotte Bouwman is journalist en schrijver van het manifest Lijm de Zorg - voor een betere jeugdzorg en GGZ. Ze is bekend van haar wekenlange protest voor het ministerie van VWS, waar ze met haar hond Bobbie zat om aandacht te vragen voor onder meer de enorme wachtlijsten. Op dit moment schrijft Bouwman een boek over gekte.

Ed Kist
Ed Kist is werkzaam als teamleider voor de afdeling Hulpverlening van 113 zelfmoordpreventie. Hij heeft dertig jaar werkervaring binnen de GGZ. Onlangs vertelde hij op social media meer over zijn ervaring als vader met een dochter die meerdere suïcidepogingen deed.

Scarlet Hemkes
Scarlet Hemkes werkt als persvoorlichter/communicatieadviseur bij 113 Zelfmoordpreventie. In 2008 richtte zij als alternatief voor de beruchte pro-anorexia websites de eHealth site & online community Proud2Bme.nl op. Deze website, gerund door ervaringsdeskundigen en professionals, voor mensen met eetstoornissen en aanverwante psychische problemen wordt maandelijks door zo'n 200.000 mensen bezocht.