Denk je aan zelfdoding?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen.

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

Tips bij stress en piekeren

Voel je veel spanning of onrust? Of blijven je gedachten maar malen? Dan kan het lastig zijn om jezelf weer tot rust te brengen. Gelukkig zijn er manieren om wat spanning kwijt te raken en het piekeren te verminderen. Hiervoor hebben we verschillende tips en oefeningen verzameld. Niet elke oefening werkt altijd en voor iedereen. Je kan dus uitproberen wat jou het beste helpt. 

Een piekerkwartier instellen

Piekeren lijkt op nadenken, maar dat is het niet. Je denkt vaak dezelfde gedachten en hoopt dat je een oplossing vindt, maar dit gebeurt door te piekeren juist niet. Het is erg vermoeiend en je kan er wanhopig en somber van worden. Wat kan goed helpen is het inbouwen van een piekerkwartier; een vast moment op de dag waarop je over problemen nadenkt. Stel een timer in, ga lekker zitten, en laat die piekergedachten maar komen. Alles mag, tot het alarm afgaat. Komen er daarna nog piekergedachten in je op, probeer ze dan zo snel mogelijk te herkennen, en er niet verder over na te denken. Pas in het volgende piekerkwartier zijn ze aan de beurt.

Ontspanningsoefeningen doen

Ontspanningsoefeningen kunnen je helpen om anders met je piekergedachten om te gaan of om rustiger te worden. Je kan ze overdag doen, op een rustige plek. Of juist ’s avonds in bed, zodat je makkelijker in slaap valt. Er zijn volop apps met oefeningen voor ontspanning en meditatie. Dus kies er eentje die jij fijn vindt. Of gebruik een van de oefeningen die wij voor je hebben gemaakt:

Podcast Wolkenoefening: je gedachten minder zwaar maken

Podcast Ontspannen door inspannen: je spieren aanspannen

Podcast Ontspannen via je fantasie: je favoriete plek opzoeken

Afleiding zoeken

Je kan ook proberen om afleiding te zoeken van je piekergedachten. Als je je aandacht op iets anders richt, is er namelijk minder ruimte in je hoofd om te piekeren. Je kan iets gaan doen waarbij je je hoofd moet gebruiken, zoals gamen, puzzelen, lezen of een gesprek voeren. Of kom in beweging en ga fietsen, hardlopen, douchen of huishoudelijke klusjes doen.

Je gevoelens uiten

Negatieve gedachten en gevoelens hebben de neiging om zich op te stapelen. Daarom is het fijn om een uitlaatklep te hebben; een manier om jouw gevoelens en gedachten te uiten. Door aan iemand die je vertrouwt te vertellen hoe het met je gaat. Door je gedachten op te schrijven. Of door er iets creatiefs mee te doen. Desnoods laat je je spanning ontsnappen door tegen een kussen te slaan. Je hoeft niet meteen een oplossing te vinden voor je problemen, vaak lucht het al op als je de ergste spanning even kwijt kan.

Heb je veel stress of pieker je veel, maar werken de oefeningen niet?

Dan kan je proberen om rustig te worden door een familielid of vriend(in) te bellen. Is er sprake van acute nood, neem dan contact op met de huisartsenpost. Komen er suïcidale gedachten in je op, bel of chat dan met ons.