Denk je aan zelfdoding?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten.

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons Teletolk
Bel of chat met ons
Zoeken

T-ROTS Onderzoek

Logo Trots onderzoek

Bedankt voor je interesse in het T-ROTS onderzoek.
Met T-ROTS wordt een therapie onderzocht voor trans jongeren en jongvolwassenen (leeftijd 16-28 jaar) die gedachten hebben aan zelfdoding. 

Met ‘trans’ bedoelen we iedereen die zich niet thuis voelt in de traditionele man/vrouw-categorieën. Dit betekent non-binaire, genderdiverse, genderqueer, genderfluïde persoenen en mensen die (nog) niet weten welk gender bij hen past.

Op deze pagina vind je informatie over T-ROTS en lees je hoe je je kunt aanmelden.
Het onderzoek is een samenwerking tussen 113 Zelfmoordpreventie en de Rijksuniversiteit Groningen.

Onderzoek

Alle deelnemers krijgen bij ons 12 wekelijkse therapie sessies. Deze sessies zijn gratis en je hebt geen verwijzing van je huisarts nodig. Ze duren 45-60 minuten. Je kunt kiezen tussen chatten of bellen.

De helft van de deelnemers krijgt onze standaard therapie, gericht op het herkennen en ombuigen van negatieve gedachten naar positieve. De andere helft volgt een nieuwe therapie, speciaal gericht op genderidentiteit en omgaan met moeilijke situaties, zoals afwijzing vanwege je genderidentiteit. Lees hieronder meer over de behandeling.

Loting bepaalt of je onze standaard therapie volgt, of de nieuwe therapie. Beiden worden gegeven door onze psychologen.
 
Om te onderzoeken welke therapie beter is, vullen deelnemers aan het onderzoek op vier verschillende momenten een vragenlijst in.
 
Dus: als je meedoet aan T-ROTS, volg je een therapie bij 113 Zelfmoordpreventie, en vul je vier keer een vragenlijsten in.

Op deze pagina lees je meer over het onderzoek. Alle informatie kun je terug vinden in de informatiebrief (deze krijg je ook toegestuurd als je je hebt aangemeld voor het onderzoek).

Aanmelden

Als je mee wilt doen aan T-ROTS dan kun je je hier aanmelden.

Aanmelden kan direct, zonder tussenkomst van je huisarts.

Vragen

Heb je vragen over het T-ROTS onderzoek of over de therapie, dan kun je een e-mail sturen naar onderzoekers Minke Eilander of Diana van Bergen ([email protected]).

Let op:
Als je LHBT+ bent en psychische problemen ervaart, maar je hebt geen zelfmoordgedachten, dan kun je terecht bij: https://www.pratenonline.nl/
Als je direct iemand wilt spreken omdat je nu aan zelfdoding denkt, kun je met ons bellen of chatten

Wat voor therapie wordt er gegeven in het onderzoek?

Alle deelnemers krijgen therapie bij ons. In deze therapie ga je werken aan het omgaan met lastige situaties en het verminderen van gedachten en gevoelens rondom zelfdoding. De therapie bestaat uit 12 wekelijkse sessies met een psycholoog. Je kunt kiezen of je wilt chatten of bellen. Deze sessies duren ongeveer 45-60 minuten. Ook zijn er huiswerkopdrachten. De therapie is kosteloos.

De helft van de deelnemers krijgt onze standaard therapie. In deze behandeling leer je negatieve denkwijzen over jezelf of je omgeving te herkennen en samen met een psycholoog om te buigen naar positieve denkwijzen. Hierdoor leer je beter omgaan met lastige situaties. Lees hier meer over onze standaard therapie.

De andere helft van de deelnemers krijgen de nieuwe therapie, ontwikkeld voor trans jongeren. In deze behandeling wordt er gefocust op de genderidentiteit en moeilijke situaties waarin deelnemers soms terecht komen. Je leert bijvoorbeeld beter omgaan met momenten waarin anderen je genderidentiteit niet begrijpen of je daarom afwijzen.

Loting bepaalt of je de standaard therapie volgt of de nieuwe. Je kunt dus niet zelf kiezen.

Aanmelden kan via deze website, zonder tussenkomst van je huisarts.

Wat je in je therapie bespreekt met je psycholoog van 113 Zelfmoordpreventie wordt niet gedeeld met andere mensen. Dus ook niet met de onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen of bijvoorbeeld je huisarts. Wat je bespreekt met je psycholoog wordt ook niet gebruikt voor het onderzoek. Alleen de ingevulde vragenlijsten worden gebruikt voor het onderzoek. De antwoorden die je aankruist op in de vragenlijsten, worden niet met onze psychologen gedeeld en zijn alleen voor de onderzoekers te zien. Voor meer informatie over de vragenlijsten, kijk op deze pagina bij ‘Het onderzoek’.  

Hoe verloopt het onderzoek?

Als je meedoet met het onderzoek, krijg je 12 therapiesessies bij ons. Sommige deelnemers krijgen onze standaard therapie, andere deelnemers de therapie voor trans jongeren. Loting bepaalt welke therapie jij krijgt.
Je kan hierin niet kiezen of een voorkeur doorgeven. Je doorloopt 12 behandelsessies, en vult daarnaast viermaal een vragenlijst in. Als je elke week een sessie zou doen, duurt de behandeling ongeveer drie maanden.
Ook wordt je gevraagd om drie maanden na de laatste sessie nog een vragenlijst in te vullen.

De link naar de vragenlijst ontvang je elke keer via een e-mail van T-ROTS.
Na het invullen van de eerste vragenlijst krijg je een cadeaubon van 10 euro.

Voor de overige drie vragenlijsten krijg je elke keer een cadeaubon van 15 euro voor elk ingevulde vragenlijst.

De momenten waarop je wordt gevraagd om een vragenlijst in te vullen zijn:

  • Na je aanmelding (invultijd ongeveer 25 minuten)
  • Na de 7e sessie (invultijd ongeveer 20 minuten)
  • Na de 12e sessie (invultijd ongeveer 20 minuten)
  • Drie maanden na je laatste sessie (invultijd ongeveer 25 minuten)

Wat je in je therapie bespreekt met je psycholoog wordt niet gedeeld met de onderzoekers en wordt niet gebruikt voor het onderzoek. Alleen de ingevulde vragenlijsten worden gebruikt voor het onderzoek.

Het T-ROTS onderzoek is goed gekeurd door de Medisch Ethische Commissie van het Amsterdam UMC. 

Om te bepalen of je mee kunt doen, worden er vragen over jou gesteld, zoals je leeftijd en opleiding, maar ook over of je je herkent in transgendergevoelens, en je gedachten aan zelfdoding.

Hoe wordt er omgegaan met de persoonlijke gegevens?

Het onderzoeksteam van T-ROTS vindt het belangrijk dat je weet dat er vertrouwelijk met je gegevens omgegaan wordt. Ze zijn zich ervan bewust dat het moeilijk kan zijn om te praten over je gedachten aan zelfdoding, en dat dit extra lastig kan zijn wanneer dit te maken heeft met je genderidentiteit. Misschien heb je wel nooit met iemand over je gedachten aan zelfdoding of over je genderidentiteit gesproken. Onze psychologen zijn er om je te ondersteunen. Wat er tijdens de gesprekken bij de psycholoog besproken wordt, krijgt niemand te weten. De onderzoekers van T-ROTS dus ook niet. Alleen de vragenlijsten die je invult, worden gebruikt voor het onderzoek.
Alle informatie uit je behandeling blijft dus echt vertrouwelijk.

Om je privacy te beschermen krijgen je gegevens een code. Je naam en andere gegevens die jou kunnen identificeren worden daarbij weggelaten. De code blijft veilig opgeborgen bij de Rijksuniversiteit Groningen en wordt niet gedeeld met 113 Zelfmoordpreventie of andere hulpverleners. Ook in rapporten en publicaties over het onderzoek zijn de gegevens niet tot jou te herleiden.

Aanmelden onderzoek

De onderzoeker Minke Eilander neemt dan binnen 5 werkdagen per mail contact met je op. Ze stuurt je de informatiebrief en jullie maken per mail een belafspraak. Dan kun je je vragen over het onderzoek stellen en Minke legt je uit hoe het onderzoek van start gaat.

Jongeren

Heb je vragen over het onderzoek, dan kun je ons altijd e-mailen: [email protected]