Een chronische depressie kan je het leven flink zuur maken. Misschien wel zó zuur, dat je het eigenlijk niet meer ziet zitten en wellicht zelfs gedachten aan de dood hebt. Dan is het belangrijk dat je hulp zoekt en niet probeert om er in je eentje uit te komen.
Je kunt naar je huisarts, of (eerst eens) je hart luchten bij een familielid, vriend(in) of kennis. Het kan zijn dat juist moeilijk is en dat je liever anoniem met een vrijwilliger praat. Bij ons kan je 24/7 terecht voor een gesprek via de chat of telefoon. Je kunt dan bellen naar 113 of gratis naar 0800-0113 of met ons chatten via de rode button rechts bovenin het scherm. Je kunt ook eerst een zelftest doen.
Bij een chronische depressie treden er veel van onderstaande symptomen op. Deze kunnen soms wel jaren duren. Chronische depressie kan een grote invloed op je dagelijks leven hebben. Het kan zijn dat je niet meer je huis uitkomt, het niet meer lukt om te werken of de dagelijkse dingen te doen, voor kinderen te zorgen en een normaal dag- en nachtritme te volgen.
Als je lijdt aan een depressie, heb je last van minimaal vijf van de volgende klachten en duren deze (met tussenpozen) langer dan een jaar:
Heb jij last van een chronische depressie? Zoek hulp! Kijk bijvoorbeeld bij de mogelijkheden voor behandeling op de website van de Depressie Vereniging.
Denk je wel eens aan de dood en wil je daar nu over praten met een vrijwilliger, een keer met een psycholoog over praten, in online therapie of online coaching? Aarzel dan niet en neem contact op. De hulpverleners van 113 denken met je mee in en kijken samen met jou naar je problemen en mogelijke oplossingen. Praten over je zelfmoordgedachten helpt.
Wil je direct met iemand praten over je gedachten aan zelfdoding als gevolg van je chronische depressie, neem dan contact op met één van onze hulpverleners van de hulplijn. Zij staan je direct en anoniem te woord. Onze vrijwilligers geven geen therapie, maar ze kunnen je wel helpen je gepieker even te onderbreken of weer wat rustiger te worden. Kijk hier voor meer informatie en bereikbaarheid van de hulplijn.