Denk je aan zelfdoding?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen.

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

Doodsoorzaak nummer 1

Je hebt gezocht op doodsoorzaak nummer 1. Zelfdoding is een belangrijke doodsoorzaak in Nederland, maar het is niet de meest voorkomende doodsoorzaak in Nederland. Dat is op dit moment dementie en kanker.

Zeker onder jongeren komt zelfdoding veel voor. In 2018 verminderde het aantal zelfdodingen met bijna 5 procent tot 1.829, waarvan 1.176 mannen en 653 vrouwen. Het aantal mannen dat een einde aan hun leven maakt, is al jaren ongeveer twee keer zo hoog als het aantal vrouwen. Onder mannen waren er in 2018 echter 10 procent minder zelfdodingen dan een jaar eerder, onder vrouwen nam het aantal iets toe. 

Kamp je zelf met gedachten aan zelfdoding, of maak je je zorgen om iemand anders? Praat er over en zoek hulp.

Doodsoorzaak nummer 1?

Doodsoorzaak nummer 1 is niet zelfdoding. Wel plegen er jaarlijks veel mensen zelfmoord. Met 10,6 zelfdodingen per 100 duizend inwoners is het zelfdodingscijfer in 2018 terug op het niveau van 2012. Begin jaren tachtig was het zelfdodingscijfer het hoogst (14,5 per 100 duizend mensen) en in 2007 het laagst, namelijk 8,4 per 100 duizend inwoners.    

Doorzetten van daling vraagt inzet van de samenleving

‘Het is nog steeds een schrikbarend hoog aantal met een ongekend groot verdriet voor nabestaanden. Iedere zelfmoord is er een teveel. Hoopvol is echter dat - na van stabilisatie van de afgelopen jaren - er nu een daling in gang is gezet. De actieve inzet op suïcidepreventie lijkt nu zijn vruchten af te werpen’, aldus Judith de Heus, klinisch psycholoog en manager hulpverlening bij 113 Zelfmoordpreventie. ‘De boodschap van hoop, erover praten en hulp zoeken beklijft.’  

‘Sinds de invoering van de Landelijke Agenda Suïcidepreventie - met 113 Zelfmoordpreventie als aanjager – vinden in veel (lokale) communities en in zorgorganisaties effectieve aanpakken plaats om het aantal suïcides terug te dringen. Maar we zijn er nog lang niet. Als we op grotere schaal het aantal suïcides willen terugdringen, dan vraagt dit om een langdurende, intensieve samenwerking tussen cliënten, (zorg)professionals en naasten van mensen met suïcidale gedachten.

Bouwen van emotionele vangrails gaat onverminderd door

‘We moeten onverminderd blijven inzetten op het bouwen van emotionele vangrails in de samenleving. Door het beperken van de toegang tot dodelijke middelen, het bereikbaar en beschikbaar maken van zorg voor suïcidale mensen, het trainen van gatekeepers in allerlei sectoren zoals in de zorg, het onderwijs, in schuldhulpverlening en sociale wijkteams en door veilige berichtgeving in de media om het copycat-effect zoveel mogelijk te beperken. We zijn pas klaar als iedereen in Nederland weet dat zelfmoord een onderwerp is dat je bespreekt, met elkaar of met een hulpverlener. Wij moeten met elkaar streven naar een land waarin niemand eenzaam of radeloos sterft door zelfmoord’, aldus de Heus. 

Lees het uitgebreide bericht over de cijfers op de website van het CBS