Heb jij, of heeft jouw kind last van faalangst? Dit kan prestaties in de weg staan maar ook zijn weerslag hebben op je emoties. Bij faalangst gaat het om een gevoel niet te kunnen voldoen aan bepaalde verwachtingen. Het kan leiden tot stress, depressie of andere angsten.
Leidt jouw faalangst of dat van je kind tot gedachten aan zelfmoord? Dan is het belangrijk hier snel met mensen in je omgeving over te gaan praten. Praten helpt en lucht op. Praat je liever met een onbekende? Dan kunnen de hulpverleners van de hulplijn van 113 je een helpende hand bieden. Je kunt ook eerst onze zelftest angst doen. Je krijgt dan direct een advies op je scherm.
Het is niet makkelijk om faalangst bij kinderen te herkennen. De signalen zijn bij elk kind anders: het ene kind wordt er heel perfectionistisch van en stelt bijvoorbeeld enorm veel vragen in de klas, de ander spijbelt van school en/of is vaak ziek. Vermoed jij dat jouw kind last heeft van faalangst? Praat dan met zijn docenten en begeleiders. Je kunt ook een afspraak maken bij jullie huisarts voor een doorverwijzing naar professionele hulp.
Faalangst kan op verschillende manieren tot uiting komen. Het kan betrekking hebben op school of studie: bang zijn dat je een proefwerk of tentamen niet haalt bijvoorbeeld. Maar het kan ook in sociale situaties voorkomen: op een feestje met niemand durven te praten in de angst dat je dichtklapt. In alle gevallen gaat het om het gevoel niet te kunnen voldoen aan verwachtingen. Van leraren, ouders, vrienden of kennissen. Dit kan tot gevoelens van somberheid, angst of depressie leiden. Denk jij wel eens na over zelfmoord en heb je het idee dat je baat zou kunnen hebben bij professionele hulp maar weet je niet precies welke? Doe dan een van de zelftesten van 113 Zelfmoordpreventie. De testen duren niet langer dan 5 minuten. Het advies lees je direct op je scherm.
Net als bij volwassenen, kunnen kinderen op verschillende leeftijden en momenten last krijgen van faalangst. Constateer jij deze angst bij je kind, zorg er dan voor dat je hierover in gesprek gaat met elkaar en je kind laat weten dat er meer kinderen zijn die met deze gedachten rondlopen. Daarnaast is het belangrijk hem goed in de gaten te houden: is hij vaak somber en angstig? Heb je het gevoel dat hij wel eens nadenkt over het einde van zijn leven? Wacht dan niet langer en zoek samen naar professionele hulp. Vind je het fijn met een behandelaar in overleg te gaan? Bij 113 staan ze voor je klaar om naar je te luisteren en met je mee te denken. Bel tijdens ons spreekuur, op werkdagen tussen 10.00 en 16.00 op 020-3113888.