Iemand steunen in moeilijke tijden, hoe doe je dat? Het kan soms lijken als een onmogelijke opgave. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen. Wanneer je hier bent omdat je denkt dat iemand in je omgeving nadenkt over zelfmoord, hebben wij verschillende tips voor je. Je kun iemand steunen in moeilijke tijden op verschillende manieren. Mensen met zelfmoordgedachten vinden het vaak moeilijk om hierover te praten, bijvoorbeeld uit schaamte of uit angst de controle te verliezen. Daardoor is het als naaste moeilijk om iemand die aan zelfmoord denkt te herkennen. Toch zijn er wel manieren.
Wil je iemand steunen in moeilijke tijden? Je kunt zelfmoordgedachten herkennen aan de volgende punten. Mensen met suïcidale gedachten of gevoelens geven vaak signalen af. Als je je hiervan bewust bent, dan ga je erop letten. Signalen die kunnen wijzen op zelfmoordgedachten zijn:
Wil je iemand steunen bij rouw? Heb je het vermoeden dat deze persoon niet meer zelf verder wil leven? Wat van belang is, is dat je als naaste zelfmoord bespreekbaar maakt. Iemand met suïcidale gedachten staat er niet alleen voor, al heeft hij vaak wel dat gevoel. Wat belangrijk is bij het bespreken van zelfmoord is dat je de ander niet veroordeelt en expliciet naar zelfmoordgedachten vraagt. Luister daarbij goed naar wat hij zegt en draag niet te snel oplossingen aan.
Iemand steunen in moeilijke tijden? Ook als je iemand steunen bij depressie kun je deze tactiek toepassen. Vraag bijvoorbeeld:
Het is belangrijk dat je tijdens het gesprek rolvast blijft. Wees duidelijk en transparant over je eigen rol. Vertel wat je wel en niet kunt bieden. Ook als je geen hulpverlener bent, kun je meedenken over mogelijke hulp. Geef daarnaast wel duidelijk aan welke taken binnen jouw verantwoordelijkheden vallen. Als de ander nog geen hulp heeft, kun je adviseren om de huisarts te bellen. Heeft de ander al hulp? Adviseer dan om contact op te nemen met de eigen behandelaar. Vraag ook of er iemand (partner, familie, vrienden, collega's, buren) tot steun kan zijn die hij in kan schakelen. Je zou ook kunnen aanbieden om samen de behandelaar, huisarts en/of naaste te bellen om een afspraak te maken. Bel je samen de hulpverlener, benoem dan expliciet de zelfmoordgedachten.
Ook iemand steunen bij scheiding is mogelijk. Wanneer iemand aan zelfmoord denkt kun je gelukkig helpen. Op deze pagina vind je tips en tools die je kunnen helpen als je iemand in je omgeving hebt waar je je zorgen om maakt. Ze helpen je om signalen op te vangen die er op kunnen duiden dat iemand aan zelfdoding denkt. En om het gesprek erover goed te kunnen voeren. Ook bieden ze steun bij het samen hulp zoeken en niet te vergeten: hoe je voor jezelf zorgt.