Denk je aan zelfdoding?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten.

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons Teletolk
Bel of chat met ons
Zoeken

Meldpunt ouderenmishandeling

Ouderenmishandeling kan allerlei vormen aannemen en komt vaker voor dan je denkt. Het is vaak moeilijk om het bespreekbaar te maken. Schaamte kan een rol spelen, of de angst iemand te verliezen waar je afhankelijk van bent (geworden). Heb jij een vermoeden van ouderenmishandeling en wil je dat melden? Dat kan bij https://www.ikvermoedhuiselijkgeweld.nl/

Ouderenmishandeling kan zo'n grote impact hebben op je leven dat je misschien wel denkt, 'Voor mij hoeft het niet meer'. Heb je wel eens het idee dat het leven zo geen zin meer heeft en heb je wel eens gedachten aan zelfdoding? Dan is het belangrijk dat je hierover praat. Met je huisarts, een vriend(in), familie. Of met ons. De hulplijn van 113 is 24/7 open. 

Vormen van ouderenmishandeling

Jaarlijks worden zo'n 200.000 ouderen slachtoffer van mishandeling. Onder ouderenmishandeling verstaan we "het handelen of nalaten van handelen van al degenen die in een terugkerende persoonlijke of professionele relatie met de oudere (iemand van 65 jaar of ouder) staan, waardoor de oudere persoon lichamelijke en of psychische en/of materiële schade lijdt en waarbij van de kant van de oudere sprake is van een vorm van gedeeltelijke of volledige afhankelijkheid."(bron: Unie KBO

De Unie KBO maakt onderscheid in 5 typen oudermishandeling, te weten:

  • Lichamelijke mishandeling
  • Psychische mishandeling
  • Verwaarlozing
  • Financiële uitbuiting
  • Sekseel misbruik

Wat kan ik doen bij (vermoedens van) ouderenmishandeling?

Heb je vermoedens dat iemand in je directe omgeving slachtoffer is van ouderenmishandeling? Je kunt ouderenmishandeling in huiselijke kring melden bij Veilig Thuis. Dit is het advies- en meldpunt voor iedereen die met huiselijk geweld te maken heeft of krijgt. Je kunt hier ook terecht als je alleen een vermoeden hebt van ouderenmishandeling. Of als je zélf slachtoffer bent van ouderenmishandeling.

De website van de Rijksoverheid biedt ook informatie. En op de website van Slachtofferhulp vind je veel informatie over huiselijk geweld in zijn algemeenheid. Over wat je zelf kunt doen als het jou overkomt, en wat je kunt doen als het iemand anders in je omgeving betreft. Je kunt bijvoorbeeld lezen hoe je signalen kunt herkennen en hoe en waar je aangifte kunt doen.