Nascholing doktersassistente? Als doktersassistente kun je te maken krijgen met suïcidale mensen. Elke dag sterven er 5 mensen aan zelfmoord. Veel van deze mensen zijn eenzaam en radeloos. Als je in de zorg werkt, kan je te maken krijgen met iemand waarbij suïcidaliteit speelt. Wat kan je op dat moment doen om de best mogelijke zorg te verlenen? En wat kan je in de organisatie regelen om suïcidaliteit zo snel mogelijk te herkennen en adequaat te reageren? 113 heeft hiervoor een heleboel tips.
Doe jij een nascholing doktersassistente? Als doktersassistente kan je jezelf trainen zodat je de signalen kan herkennen, het onderwerp bespreekbaar kan maken met een cliënt en eventueel kan doorverwijzen. Indien je binnen jouw beroep ook de suïcidaliteit behandelt, is het belangrijk jezelf ook te trainen in diagnostiek en behandeling.
Ook kan je helpen ervoor zorg te dragen dat er binnen jouw organisatie helder wordt wie welke taken en verantwoordelijkheden heeft, naast de grenzen die er misschien ook zijn.
Is een nascholing doktersassistente verplicht? Je kunt als doktersassistente kiezen om een Gatekeepertraining te volgen. In je werk, maar ook privé, kun je mensen ontmoeten die (mogelijk) suïcidale gedachten hebben. De gatekeepertraining leert je hoe je deze gedachten bespreekbaar maakt, hoe je de veiligheid inschat en de ander kan stimuleren om hulp te zoeken. Je kunt de training op locatie volgen met je team of individueel via de open inschrijving bij 113.Landelijk zijn inmiddels meer dan elfduizend mensen getraind als gatekeeper. Denk hierbij aan docenten, studieadviseurs, studentpsychologen, huisartsen*, praktijkondersteuners*, thuiszorgmedewerkers, vrijwilligers in de zorg, arboverpleegkundigen, bedrijfsartsen, re-integratiecoaches, mediators, politie, brandweer, schuldhulpverleners, bewindvoerders, deurwaarders, echtscheidingsadvocaten, dominees, baliemedewerkers, uitkeringverstrekkers, conducteurs, etc.
Zoek je een gratis nascholing doktersassistente? Wil je gratis materiaal? Wij hebben een aantal handreikingen en traigetool die je kunt lezen wanneer je bijvoorbeeld doktersassistente bent. Klik hier voor informatie voor huisartsen. De huisartsenpraktijk is bij uitstek de plaats waar een patiënt met suïcidale gedachten en handelingen zich veilig moet voelen om hierover te spreken. Dat betekent dat u en de medewerkers van uw praktijk ervan overtuigd moeten zijn dat u het verschil kunt maken tussen “leven en dood”.