Vaak een paniekaanval in bed krijgen kan leiden tot stress, wanhoop en depressie. Voorkom zelfdoding en zoek hulp bij 113. 24/7 gratis bereikbaar via 0800-0113 en chat.
Kun je een paniekaanval in bed krijgen? Een paniekaanval in je slaap krijgen komt veel voor bij mensen met een angststoornis. En na een nachtelijke paniekaanval in slaap vallen is vaak lastig. Door de stress en verstoorde nachtrust kun je wanhopig worden en zelfs gedachten aan zelfdoding krijgen. Blijf er dus niet alleen mee rondlopen, maar zoek opluchting door erover te praten. Je kunt 24/7 gratis en anoniem terecht bij de hulpverleners van 113 via 0800-0113 of chat.
Het klinkt misschien tegenstrijdig: een paniekaanval in je slaap. Toch worstelen veel mensen met nachtelijke paniekaanvallen. Als je veel last hebt van stress komen je hersenen ook ’s nachts niet tot rust. Je schiet dan ineens wakker, helemaal in paniek. Hartkloppingen, zweten, hyperventileren: allemaal symptomen van een nachtelijke paniekaanval.
Na een paniekaanval in slaap vallen is niet altijd even makkelijk. Tijdens de nachtelijke paniekaanval kan het helpen om op je ademhaling te letten. Herinner jezelf eraan dat een paniekaanval meestal binnen 20 minuten voorbij gaat, ook al voelt dat op het moment zelf meestal niet zo. Sta op, plens wat koud water in je gezicht en ga iets heel anders doen om tot rust te komen voordat je weer naar bed gaat. Doe bijvoorbeeld de ontspanningsoefeningen van de GGZ Drenthe.
Heb je regelmatig een paniekaanval in bed, dan kan de wanhoop toeslaan. Sommige mensen krijgen zelfs suïcidegedachten door de nachtelijke
paniekaanvallen en verstoorde slaap. Het kan helpen om hier met iemand over te praten. Daarmee haal je overdag al wat druk van de ketel. Met de zelftest [link: https://www.113.nl/ik-denk-aan-zelfmoord/test-jezelf] van 113 kun je bepalen of je professionele hulp nodig hebt. Wij zijn dag en nacht bereikbaar via 0800-0113 en chat, dus je kunt ons ook bellen tijdens een paniekaanval in bed. Je staat er niet alleen voor.