Bij het voorkomen van suïcide is preventie cruciaal. Je kunt terecht bij 113 voor advies en hulp bij een suïcideprotocol. Bel ons op 020-3113 888 of e-mail ons.
Bij het voorkomen van suïcide is preventie van groot belang. Heeft iemand in jouw omgeving gedachten aan zelfdoding? Of vermoed je dat dit het geval is? Dan weet je misschien niet goed hoe je daar het beste mee om kunt gaan. Neem contact op met de Overleg- en Advieslijn van 113. Je kunt ons bellen (020-3113888) of e-mailen ([email protected]). Wij denken ook graag met je mee hoe jij suïcidepreventie betekenis kunt geven in jouw organisatie, bijvoorbeeld door een suïcideprotocol te implementeren.
Misschien heeft iemand jou verteld dat hij of zij gedachten aan zelfdoding heeft. Of je hebt vermoedens dat dat zo is, bijvoorbeeld door diens gedrag. Maar het kan lastig zijn om er zelf over te beginnen. Wat zeg je dan? Welke vragen stel je wel en wat kun je beter niet bespreken? Toch is zo’n gesprek een goede basis voor suïcide preventie. Want de persoon die suïcidegedachten heeft, voelt zich vaak alleen en onbegrepen. Met de juiste hulp kun jij het verschil maken tussen leven en dood. 113 ondersteunt je daarbij.
Als je als zorgverlener een patiënt hebt die vertelt gedachten aan zelfdoding te hebben, vraag je je wellicht af hoe ver je mag gaan om suïcide te voorkomen. Mag je iemand tegen diens wil behandelen of laten opnemen in een instelling? Meer informatie over dwang in de zorg lees je op de website van het Ministerie van VWS.
Het kan ook zinvol zijn om suïcide preventie een prominente rol te geven in jouw organisatie. Zeker in sectoren waar relatief veel mensen een einde maken aan hun leven kan een suïcideprotocol van groot belang zijn. Om verder te gaan na een suïcide en ter preventie van zelfdoding. De hulpverleners van 113 ondersteunen je daar graag bij. Neem bij vragen contact op met onze Overleg- en Advieslijn [link: https://www.113.nl/maak-je-je-zorgen-om-iemand/neem-contact-met-ons-op/overleg-en-advies] via 020-3113888 of [email protected].