Bij een levensbedreigende situatie
- Zorg voor je eigen veiligheid en die van de ander.
- Schakel hulp in. Bel 112 bij fysiek gevaar of waarschuw de huisarts(enpost) of een eerstehulppost die de crisisdienst kan inschakelen.
- Zorg voor een veilige omgeving: verwijder alcohol, drugs of andere voorwerpen waarvan je weet dat die voor de ander gevaarlijk zijn.
- Laat de ander niet alleen en blijf tot professionele hulp is gearriveerd.
Vraag naar zelfmoordgedachten
Zelfmoord is geen gemakkelijk onderwerp om te bespreken, maar erover praten is wel essentieel om zelfmoord te kunnen voorkomen. Daarom geeft 113 Zelfmoordpreventie tips om te praten als je vermoedt dat iemand aan zelfmoord denkt. Wil je in één uur leren hoe je kan vragen naar zelfmoordgedachten, klik hier.
Online training suïcidepreventie
In één uur kan je leren hoe je zelfmoordgedachten kan signaleren en een gesprek aan te gaan. Juist in deze tijd is het extra belangrijk om het gesprek met je partner, kind, vriend, vriendin, werknemer, buurman, buurvrouw of collega te voeren wanneer je aanvoelt dat hij/zij het zwaar heeft en mogelijk met zelfmoordgedachten kampt. De online training duurt één uur en is gratis te volgen via deze link.
Contact
- Wil je contact met een hulpverlener van 113 Zelfmoordpreventie? Bel naar de hulplijn op 113 of bel gratis 0800 - 0113.
- Chat je liever dan dat je belt? Chat met ons via de chatbutton rechts bovenaan de pagina.
Tools om je naaste veilig te houden
113 Zelfmoordpreventie heeft tools ontwikkeld om je naaste veilig te houden in geval van crisis:
Zelfzorg
Als naaste van iemand die mogelijk aan zelfmoord denkt, is het ontzettend belangrijk goed voor jezelf te zorgen. Alleen dan ben je in staat om een ander goed te kunnen helpen. In deze tijd kan het zijn dat er vaker een beroep op je wordt gedaan en dat het moeilijker is om de balans voor jezelf te vinden. De WHO heeft tips samengesteld die je kunnen helpen om goed voor jezelf te blijven zorgen. Lees hier tips om om te gaan met stress.
Het Nederlands Jeugdinstituut informeert kinderen, ouders, opvoeders en professionals graag zo goed mogelijk over de gevolgen van de uitbraak van het coronavirus via deze website. Ypsilon, vereniging voor naasten, bracht een folder uit over leven met een suïcidale naaste.
Zorg dat je betrokken bent bij behandeling
Als naaste weet je als geen ander hoe het gaat met de ander. Zorg dat je betrokken bent bij de behandeling en wijs de hulpverlener op de richtlijn suïcidaal gedrag. Daarin is een rol voor jou als naaste weggelegd. Spreek met de hulpverlener af hoe en wanneer jullie contact hebben gedurende de behandeling. Kijk ook bij de veelgestelde vragen door naasten.
Veelgestelde vragen over het coronavirus
Lees hier de meest gestelde vragen op de pagina van de Rijksoverheid.