Denk je aan zelfdoding?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten.

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

Schoolopdracht over zelfdoding en/of 113

Er komt een spreekbeurt of (profiel)werkstuk aan en daarom zou je graag iemand van 113 willen spreken. Met deze keuze als onderwerp van je opdracht draag je bij aan onze taak om suïcidepreventie onder de aandacht te brengen en het bespreekbaar te maken. Onze hulpverleners zijn alleen erg druk. In 2023 waren er namelijk 184.515 gesprekken via de telefoon en chat, dat zijn gemiddeld meer dan 500 gesprekken per dag. Daarom hebben we een overzicht gemaakt van vaker gestelde vragen, zodat je niet hoeft te wachten op een antwoord.

Denk je aan zelfdoding?

Voordat we verder gaan met het delen van informatie, hebben we eerst een vraag aan jou. Het is geweldig dat je aandacht wilt besteden aan het voorkomen van zelfdoding, aangezien het een belangrijk onderwerp is en het echt kan helpen als meer mensen weten wat ze kunnen doen wanneer iemand aan suïcide denkt. Dat gezegd hebbende, zijn wij nieuwsgierig naar waarom je voor dit onderwerp hebt gekozen. Als je dit onderwerp hebt gekozen omdat jijzelf aan zelfdoding denkt, raden wij je aan hier eerst over te praten met een bekende of contact op te nemen met de hulplijn van 113.

Veelgestelde vragen

Wat zijn de belangrijkste risicofactoren voor suïcide?

Er is zelden één oorzaak voor een suïcide, het is vaak een opstapeling van meerdere factoren en die zijn voor elk persoon weer anders. Om suïcides beter in kaart te brengen doen wij een groot onderzoek onder nabestaanden van mensen die zijn overleden door suïcide: de psychosociale autopsie. Dit zorgt voor inzichten in de maanden die voorafgaan aan een zelfdoding die we 
niet kunnen verkrijgen door bijvoorbeeld demografische cijfers van het CBS.


Bekijk hier de eerste resultaten van dit onderzoek onder 110 nabestaanden
 

Wat kunnen jullie vertellen over cijfers? Hoe vaak wordt er contact opgenomen met 113?

Over 2022 hebben we een publieksjaarverslag gemaakt. Via deze pagina zijn de cijfers over dat jaar in te zien, inclusief enkele interviews met onze medewerkers. We publiceren ook factsheets, dat zijn documenten van enkele pagina’s die informatie over een bepaald thema overzichtelijk weergeven. 

Waarom gebruiken jullie het woord “zelfmoord”?

Regelmatig krijgen wij de vraag waarom we het woord zelfmoord gebruiken. We willen dat mensen met suïcidale gedachten ons zo goed mogelijk weten te vinden. Google is een makkelijke plek om informatie in te winnen als je donkere gedachten hebt. Wij vinden dat de website van 113 altijd zo hoog mogelijk in het zoekresultaat moet staan, zodat de zoeker ziet dat er een plek is waar ze hun gedachten en wanhoop anoniem kwijt kunnen. Om dat voor elkaar te krijgen moeten we onze website herkenbaar maken voor Google, door de woorden te gebruiken waar mensen op zoeken. We weten dat zelfmoord de meest gebruikte term is, daarom zie je het woord terug op onze website.

Lees meer over deze uitleg.

Jullie werken ook met vrijwilligers. Wat doen die precies?

Wij hebben in 2023 een student journalistiek een vrijwilliger laten interviewen, lees hier het artikel. Luister je liever naar podcasts? Klik dan hier voor een podcast met één van onze langstzittende vrijwilligers: Ger Ceelen.

Wat wordt er exact gedaan bij 113 om zelfdoding te voorkomen?

Bovenstaande bedrijfsvideo legt uit welke stappen 113 onderneemt om zelfdoding te voorkomen, van onderzoek tot aan marketingcommunicatie. De hulplijn is een belangrijk middel hierin. Wil je weten hoe het contact met de hulplijn verloopt? Lees hier een artikel van RTL Nieuws. Daarnaast bieden wij ook Online Therapie aan voor mensen vanaf 16 jaar en Online Coaching voor mensen onder de 16 jaar. 

Hoe kan je omgaan met mensen die te maken hebben met gedachten aan zelfdoding?

Ons advies komt neer op drie stappen: Stel de vraag “denk je ook aan zelfmoord?”, luister/praat erover zonder oordelen en zoek samen hulp. Ook hebben wij de “VraagMaar online training” ontwikkeld die iedereen gratis kan volgen. Hierin leer je stapsgewijs hoe je het gesprek aan kan gaan met een volwassenen of jongere die nadenkt aan zelfdoding. De hulplijn is ook beschikbaar voor advies aan naasten (denk aan familieleden en vrienden) van een suïcidaal persoon. Als laatste willen wij je wijzen op deze podcast. Dit is een gesprek met onze GZ-psycholoog Manon Merkus die meer vertelt over de hulpverlening van 113 en wat je voor anderen kan doen. 


Volg de VraagMaar training voor volwassenen
Volg de VraagMaar training voor jongeren
 

Ik heb de VraagMaar training gevolgd en zou nog meer willen weten. Kan dat?

Ja, dat kan absoluut! Daar bieden wij gatekeeperstrainingen voor aan. Iedereen die iemand met (mogelijke) suïcidale gedachten in zijn omgeving heeft of kan tegenkomen, kan gatekeeper zijn. Jij dus ook. Een gatekeeper, letterlijk ‘poortwachter’, verwijst naar de sleutelrol die je kan vervullen voor iemand die zodanig klem zit in zijn gedachten dat hij het leven niet meer ziet zitten. Denk aan docenten, studieadviseurs, studentpsychologen, huisartsen, praktijkondersteuners, politie, brandweer, schuldhulpverleners, bewindvoerders, deurwaarders, echtscheidingsadvocaten, dominees, baliemedewerkers, conducteurs, etc.

Lees meer informatie over de gatekeeperstraining
 

Wat als je zelf wel eens gedachten aan zelfdoding hebt?

Praat over je pijn en over je gedachten. Je kan altijd 24/7 gratis en anoniem contact opnemen met 0800-0113 of chat op 113.nl Lees ook dit artikel op onze site waarin wij adviezen geven. Weet dat je niet de enige bent, op ons platform HoudMoed.nl staan ervaringsverhalen van anderen die hetzelfde hebben meegemaakt en uit die donkere periode zijn gekomen.

Wat gebeurt er als je contact opneemt met 113?

Ieder gesprek is anders. We hebben een video gemaakt met een hulpverlener die vertelt hoe het is om met ons te chatten. Bekijk deze hieronder.

Kan je meer vertellen over risicofactoren voor jongvolwassenen?

Spoedonderzoek heeft laten zien dat het risico op zelfdoding groter is wanneer het gaat om jongvolwassenen die vroegtijdige schoolverlaters zijn (veelal van het mbo), psychische problemen ervaren, geldzorgen hebben en/of zich identificeren met de lhbtiqa+ gemeenschap. Ook worden prestatiedruk, relatieproblemen, sociale media en eenzaamheid genoemd als factoren waar jongvolwassenen met suïcidale gedachten mee kampen. Wil je meer weten over wat wij adviseren om in actie te komen voor suïcidepreventie onder jongvolwassenen? Neem dan een kijkje op deze website.

Lees meer over het spoedonderzoek
Bekijk de factsheet “Suïcidaliteit onder jongeren
Bekijk de factsheet “Suïcidaliteit onder mbo-studenten
Lees het verdiepende onderzoek “Stop suïcide onder jongvolwassenen

Wat als ik andere vragen heb over onderzoek naar suïcidepreventie?

Wij hebben een onderzoeksteam dat vanuit diverse gebieden naar suïcidepreventie kijkt. Het kan zijn dat je meer vragen hebt over de onderzoeken die we hebben gedaan. Misschien wil je wel een nadere uitleg over een andere doelgroep, ben je benieuwd naar een uitgebreidere onderbouwing van de cijfers dan wat je tot nu toe gevonden hebt of wil je meer weten over de effecten van maatregelen. Voel je vrij om je vraag te mailen naar ons team, via [email protected]

Bekijk de catalogus voor een overzicht van onderzoeken over suïcidepreventie
 

Zijn er signalen waaraan je kan herkennen dat iemand denkt aan zelfdoding?

Als je vermoedt dat iemand in je omgeving aan zelfdoding denkt, kan dat erg verontrustend zijn. Soms is het moeilijk vast te stellen of dit echt het geval is. Daarom vraag je je misschien af of je gedachten aan zelfdoding kan herkennen. Het herkennen van signalen is zeker mogelijk, maar niet eenvoudig. De signalen kunnen namelijk erg uiteenlopen en ook tekenen zijn van andere problemen. Klik hier om meer te lezen over het herkennen van die signalen. Dat het ingewikkeld ligt blijkt ook uit deze video van een Engelse voetbalclub.

Is de hulplijn van 113 ook succesvol in het tegengaan van zelfdoding?

Onze hulplijn is anoniem, dit maakt het meten van resultaten zeer moeilijk. Wij weten niet wat er met mensen gebeurt nadat het gesprek verbroken is. Soms neemt iemand telefonisch contact op om ons te bedanken, soms ontvangen we een ansichtkaart als blijk van waardering. Wel willen wij je wijzen op een stukje uit een interview, dat ook te vinden is op onze site: “Meer gaan praten betekent over het algemeen dat je ruimte aan een onderwerp geeft. Je haalt een onderwerp uit een isolement. Je laat meer en andere gezichtspunten toe, waardoor er dus andere keuzes zichtbaar worden. Als je het er alleen met jezelf over hebt, gaat het onderwerp gisten, wordt het steeds groter en minder oplosbaar. Ikzelf heb zó vaak meegemaakt dat het oplossen van een probleem of ook het onderzoeken van kansen makkelijker is als je het met iemand anders deelt.”

Lees het hele interview
 

Hoe worden nabestaanden ondersteund?

Wanneer je nabestaande van een suïcide bent komt er ongelofelijk veel op je af. Los van het overweldigende verdriet, moet je als nabestaanden ook veel regelen. Je komt vaak in aanraking met allerlei partijen en organisaties, waar je voorheen wellicht nooit mee te maken hebt gehad. Het rouwproces na een suïcide is daarnaast wezenlijk anders dan bij ieder ander sterfgeval. Om nabestaanden een steuntje in de rug te bieden is er de brochure “Als je iemand verliest door zelfdoding – Een handreiking voor nabestaanden van een suïcide”.

Bekijk digitaal deze brochure
 

Kan ik in actie komen voor 113?

Ja, dat kan! Geef een benefietconcert, loop een marathon: het maakt niet uit wat je doet want elke actie, groot en klein, is voor ons waardevol. Via ons platform word je als actiestarter bij iedere stap van jouw actie begeleid. En krijg je handige tips & tricks om jouw eigen actie tot een succes te maken. Go for it en zamel geld in voor het 113 Fonds Zelfmoordpreventie!
Start een actie
 

Heb je geen antwoord op je vraag kunnen vinden? Bekijk dan eens onze nieuwsberichten of gebruik de zoekfunctie op onze website. Kom je er echt niet uit en ben je student (dus geen leerling van een basisschool of middelbare scholier)? Vraag dan een interview aan via deze pagina. Laat in het formulier duidelijk weten welke vragen je precies hebt zodat we je verzoek snel kunnen oppakken. Het kan zijn dat we besluiten om schriftelijk te reageren.