Denk je aan zelfdoding?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen.

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

Voor nabestaanden

Het verliezen van een naaste aan zelfdoding is een ingrijpende gebeurtenis. Als nabestaande blijf je achter met veel vragen en emoties.

Heb je zelf gedachten aan zelfdoding of maak je je zorgen om iemand in je omgeving? Chat of bel 113 (gebruikelijke telefoonkosten) of 0800-0113 (gratis).

Iedere zelfdoding is er één te veel, maar de ervaringen van nabestaanden kunnen ons helpen om de preventie van zelfdoding te verbeteren. Ieder verhaal telt.

Daarom hebben we een online vragenlijst voor nabestaanden gemaakt. 

Vragenlijst

Door het invullen van de vragenlijst kun je bijdragen aan de preventie van zelfdoding in Nederland.

  • De vragenlijst bestaat uit vragen over de achtergrond van de zelfdoding.
  • Het invullen duurt ongeveer 30 minuten.
  • Houd er rekening mee dat de vragen confronterend kunnen zijn. Zorg daarom voor een rustige plek en neem je tijd.
  • Je kunt tijdens het invullen van de vragenlijst altijd even stoppen.
  • De online vragenlijst onthoudt waar je gebleven bent zodat je op een later moment kunt verdergaan.
  • Met de gegevens uit de vragenlijsten gaan we zorgvuldig om. We houden ons aan de wettelijke regelgeving rondom privacy.

Liever persoonlijk je verhaal delen?

Wil je liever eerst persoonlijk je verhaal delen? Of wil je na het invullen van de vragenlijst praten met een van onze onderzoekers? We gaan graag met je in gesprek:

  • Je kunt ons bellen op 06-27073703. Mocht er niet worden opgenomen, laat dan gerust een voicemail achter. Je wordt dan zo snel mogelijk teruggebeld. 
  • Mailen kan ook via [email protected]. We nemen dan binnen een week contact met je op.

Heb je zelf gedachten aan zelfdoding of maak je je zorgen om iemand in je omgeving? Chat of bel 113 (gebruikelijke telefoonkosten) of 0800-0113 (gratis).

Jouw verhaal helpt ons vooruit in suïcidepreventie

De resultaten van ons onderzoek onder nabestaanden helpen ons te blijven leren. Bijvoorbeeld over hoe en op welke momenten we het best kunnen uitreiken naar mensen met suïcidaliteit ofwelke maatregelen we kunnen nemen als maatschappij. De kennis uit het onderzoek publiceren we in onderzoek, maar ook in overzichtelijke factsheets.

Wat gebeurt er met de uitkomsten van dit onderzoek?

De onderzoekers van 113 Zelfmoordpreventie analyseren de resultaten van de vragenlijsten en interviews. Elk jaar vertalen we de verzamelde kennis samen met ervaringsdeskundigen, experts uit de praktijk, beleidsmakers en de universiteit naar aanbevelingen voor:

  1. bestaande en nieuwe interventies voor suïcidepreventie, en
  2. acties voor regionaal en landelijk beleid.

Ook de politiek wordt met behulp van de uitkomsten actief benaderd om aandacht te vragen voor veranderingen die nodig zijn. Door je verhaal te delen, draag je dus bij aan de preventie van zelfdoding in Nederland. Ieder verhaal telt.

Brochure ‘Als je iemand verliest door zelfdoding’ downloaden

Als nabestaande van een zelfdoding komt er ongelofelijk veel op je af. Los van het verdriet, moet je ook veel regelen. Om nabestaanden te ondersteunen in deze moeilijke periode is er de online brochure ‘Als je iemand verliest door zelfdoding – Een handreiking voor nabestaanden’. De brochure biedt ondersteuning bij praktische vragen en adviezen over het omgaan met dit enorme verlies.

Lees de brochure

Verder onderzoek

We benaderen een aantal nabestaanden die de vragenlijst hebben ingevuld voor een uitgebreider, mondeling interview. Dat doen we bijvoorbeeld op basis van de regio of leeftijd van de persoon die overleden is of een bepaalde trend (bijvoorbeeld een toename van zelfdodingen onder jongeren). In de vragenlijst kun je aangeven of we je mogen benaderen voor dit interview. In dit gesprek maken we een reconstructie van de laatste maanden voorafgaand aan het overlijden en gaan we dieper in op de belangrijkste factoren die tot de zelfdoding hebben geleid. Het interview duurt ongeveer twee uur en vindt plaats bij je thuis of een andere plek die je prettig vindt.

Over het platform Samen Leren, Minder Suïcide

Bekijk hier meer over het platform Samen Leren, Minder Suïcide

Iedere zelfdoding is er één te veel. Het is onze missie om met kennis uit onderzoek bij te dragen aan minder zelfdodingen. Met het platform Samen Leren, Minder Suïcide van 113 Zelfmoordpreventie brengen we de ervaringen van nabestaanden en professionals bij elkaar om van te leren.

Wat doet 113 verder voor nabestaanden?

113 Zelfmoordpreventie ondersteunt de ‘coalitie nabestaanden'.Deze coalitie bestaat uit partijen die zich richten op nabestaanden:

MIND en Slachtofferhulp Nederland hebben zich ook verbonden aan deze coalitie.

Verder heeft 113 Zelfmoordpreventie het platform ‘Houdmoed.nl’ opgericht. Een online platform voor iedereen die te maken heeft (gehad) met zelfdoding.

Privacy

Met de gegevens uit de vragenlijsten gaan we zorgvuldig om. We houden ons aan de wettelijke regelgeving rondom privacy. Lees hierover meer in de privacyverklaring van het onderzoek en de algemene privacyverklaring van 113 Zelfmoordpreventie.

Informatiebrieven