Denk je aan zelfdoding?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten. 

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

Gemeenten

Urgentie

In 2023 waren er in Nederland 1.885 zelfdodingen, dat is 5 per dag. Suïcide is de nummer één doodsoorzaak onder jongeren tot 30 jaar. Deze cijfers benadrukken de dringende noodzaak van structurele suïcidepreventie. Het gaat niet alleen om cijfers, maar om een probleem dat een diepe impact heeft op onze samenleving. Suïcide kan vaker worden voorkomen met langdurige en brede preventieve maatregelen. Helaas krijgt lokale suïcidepreventie nog niet altijd de benodigde aandacht en blijft het vaak afhankelijk van tijdelijke initiatieven. 

Daarom is de wet Integrale Suïcidepreventie, aangenomen op 4 juni 2024 zo belangrijk. Deze wet maakt suïcidepreventie een wettelijke overheidstaak en legt de basis voor duurzame en effectieve preventie. Samen kunnen we werken aan een beter vangnet en de benodigde ondersteuning bieden aan degenen die het nodig hebben. Suïcides voorkomen doe je samen. 

Mythen en Fabels

In het kader van suïcidepreventie binnen gemeenten, kunnen wij als samenleving een verschil maken door misvattingen te adresseren en te corrigeren. Hieronder belichten we enkele veelvoorkomende mythen en fabels die een effectieve aanpak kunnen hinderen. 

Mythe 1 van 4

Mythe 1: "Praten over suïcide brengt mensen op ideeën"

Het idee dat het bespreken van suïcide iemand op gedachten zou brengen is ongegrond...

Het idee dat het bespreken van suïcide iemand op gedachten zou brengen is ongegrond. Open gesprekken over suïcidale gedachten kunnen juist ondersteunend werken en zijn essentieel om mensen te helpen stappen richting hulpverlening te zetten.

Mythe 2 van 4

Mythe 2: "Suïcide gebeurt plotseling zonder waarschuwing"

Vaak wordt gedacht dat suïcide zonder enige waarschuwing plaatsvindt....

Vaak wordt gedacht dat suïcide zonder enige waarschuwing plaatsvindt. Echter, in veel gevallen zijn er vooraf signalen geweest. Het is belangrijk deze te herkennen en serieus te nemen, iets waarin training en voorlichting kunnen voorzien.

Mythe 3 van 4

Mythe 3: "Mensen die suïcidaal zijn, zijn altijd teruggetrokken en depressief"

Dit is een misverstand, omdat iemands externe gedrag niet altijd een duidelijke indicatie is...

Dit is een misverstand, omdat iemands externe gedrag niet altijd een duidelijke indicatie is van hun interne strijd. Mensen met suïcidale gedachten kunnen zich anders uiten; sommigen lijken misschien vrolijk of boos.

Mythe 4 van 4

Mythe 4: "Een uitspraak over suïcide is slechts aandacht zoeken"

Het uiten van suïcidale intenties moet altijd serieus genomen worden als een teken dat iemand mogelijk dringend hulp nodig heeft...

Het uiten van suïcidale intenties moet altijd serieus genomen worden als een teken dat iemand mogelijk dringend hulp nodig heeft. Het is belangrijk om elke uitgesproken gedachte over suïcide te zien als een oproep tot actie en ondersteuning. Door deze mythen actief te weerleggen en accurate informatie te verspreiden, kunnen gemeenten een fundament leggen voor effectieve suïcidepreventie en een veiliger gemeenschap creëren. 

Vorige
Volgende