Denk je aan zelfdoding?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen.

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

Gemeenten

Stappen
  1. Beperk Toegang tot Dodelijke Middelen
  2. Publiekscampagne
  3. Professionals opleiden, bijscholen en toerusten
  4. Benader risicogroepen actief
  5. Netwerkbrede Samenwerking 

Actieplan

Het actienetwerk stelt gezamenlijk het actieplan suïcidepreventie op. Dit plan beslaat de vijf onderdelen zoals genoemd in het EAAD model. Het is aangetoond dat aandacht voor alle vijf de onderdelen meer resultaat oplevert dan wanneer alle acties op één pijler gericht zijn. Neem in het plan ook meetbare indicatoren op die je monitort om later te zien of de gewenste impact gemaakt wordt. Het actieplan wordt continu geëvalueerd en aangescherpt waar nodig.   

1. Beperk Toegang tot Dodelijke Middelen.  

Het terugdringen van het aantal suïcides kan niet zonder aandacht voor de ‘harde kant’: de middelen en omstandigheden die het mogelijk maken om suïcide te plegen. Binnen deze pijler staan spoor- en gebouwveiligheid, verkrijgbaarheid en veilig omgaan met dodelijke middelen en de risico's van social media centraal. 

Identificeer met hulpdiensten de locaties die vaak worden gebruikt voor suïcides en bepaal hoe deze beter beveiligd kunnen worden. Betrek ervaringsdeskundigen en gebruikers van de locatie bij dit proces. Bordjes met verwijzing naar een hulplijn zoals 113 kunnen helpen.  

Met Prorail en de NS kan contact opgenomen worden voor overleg wanneer het spoor een rol speelt bij suïcides in de omgeving. Beide organisaties helpen graag bij de beoordeling van de lokale situatie en denken mee met het toewerken naar een passende oplossing. Bij gebouwveiligheid kan bijvoorbeeld ook gedacht worden aan het trainen van een portier, beveiliging of conciërge. Met de gatekeepertraining (zie punt c) kan afwijkend of verward gedrag eerder opgemerkt worden en heeft de betreffende persoon de tools om een gesprek aan te knopen met de persoon die afwijkend gedrag vertoond.