Denk je aan zelfdoding?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten. 

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

Suïcidepreventie in de huisartsenpraktijk

Eén op de twee mensen die overlijdt door zelfmoord heeft een maand ervoor de huisarts bezocht. Tijdens dat laatste consult werd bij 1 op de 3 mensen het risico op suïcide herkend. Huisartsen, Praktijkondersteuners huisartsenzorg (POH’s) en assistenten kunnen nog meer bijdragen aan suïcidepreventie door wanhoop en suïcidaliteit te herkennen, bespreekbaar te maken en tijdig door te verwijzen naar de juiste hulp. Daarnaast is de huisarts de onmisbare schakel in de zorg rond suïcidaliteit en het bewaken van de continuïteit van zorg.

Wat kan 113 betekenen voor de huisartsenpraktijk?

Huisartsen en POH kunnen een patiënt met suïcidaliteit wijzen op de hulplijn van 113, die 24/7 gratis beschikbaar is om anoniem en vertrouwelijk te praten over hun suïcidaliteit. Ga naar de hulplijn.

Patiënten met suïcidaliteit kan ook gewezen worden op de online therapie (16 jaar of ouder) of online coaching van 113. Deze is ook gratis en anoniem. Lees meer over therapie en coaching.

113 heeft daarnaast een overleg- en advieslijn voor professionals, waar huisartsen en POH terecht kunnen met vragen voor advies. Deze lijn is maandag t/m vrijdag tussen 09.00-16.00 uur te bereiken op 020-3113 888. Lees meer over de overleg- en advieslijn.

Medewerkers van 113 hebben onderzoek gedaan naar suïcidepreventie in de huisartsenpraktijk. Dit heeft in 2023 geresulteerd in een proefschrift.

Na een suïcide

Wanneer een patiënt suïcide heeft gepleegd, is er voor nabestaanden de online brochure ‘Als je iemand verliest door zelfdoding – Een handreiking voor nabestaanden’ beschikbaar. De brochure biedt ondersteuning bij praktische vragen en adviezen over het omgaan met dit enorme verlies. Bekijk de handreiking hier. 

Om bij te dragen aan preventie van zelfdoding in Nederland, kunnen nabestaanden hun ervaring delen in een online vragenlijst. Ervaring leert dat nabestaanden het heel prettig vinden om alles rondom de zelfdoding van hun naaste op deze manier op een rijtje te zetten en hun verhaal kwijt te kunnen. De vragenlijst is onderdeel van Samen Leren en staat ook bekend als de psychosociale autopsie. Bekijk hier meer en ga naar de vragenlijst. 

Contact en informatie

Voor aanvullende informatie, vragen of opmerkingen kun je contact opnemen met onze kwartiermakers via dit webformulier.

Updates ontvangen over dit thema? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.