Als medewerker binnen de zorg kan je aan de ene kant jezelf trainen zodat je de signalen kan herkennen, het onderwerp bespreekbaar kan maken met een cliënt en eventueel kan doorverwijzen. Indien je binnen jouw beroep ook de suïcidaliteit behandelt, is het belangrijk jezelf ook te trainen in diagnostiek en behandeling. Aan de andere kant kan je helpen ervoor zorg te dragen dat er binnen jouw organisatie helder wordt wie welke taken en verantwoordelijkheden heeft, naast de grenzen die er misschien ook zijn. Zie hieronder welk materiaal er beschikbaar is.
De gratis online training suïcidepreventie helpt je het gesprek over zelfdoding te voeren.
Beleid maken
Als zorginstelling is het belangrijk om vast te leggen welke plek suïcidepreventie heeft binnen de organisatie en welke verantwoordelijkheden en acties bij welke personen liggen. Door het vastleggen van deze zaken en dit ook in de organisatie te verspreiden, weten alle medewerkers wat ze moeten doen op het moment dat er suïcidaliteit speelt. Op deze manier kan je sneller handelen en is het ook voor de medewerkers duidelijker wat ze wel en wat ze niet hoeven doen. Dit geeft rust en ruimte om te handelen. Om je als zorginstelling te helpen zelfmoordpreventiebeleid en/of een -protocol op te stellen, heeft 113 verschillende materialen ontwikkeld.
- Maken of verbeteren van suïcidepreventiebeleid
- Handreiking voor huisartsen
- Aanbevelingen voor huisartsen
- Triagetool voor huisartsen
- Triagetool voor bedrijfsartsen
- Werkkaart zelfbeschadiging en suicidaal gedrag
Diagnostiek en behandeling
Indien jouw organisatie ook verantwoordelijk is voor de diagnostiek en behandeling van suïcidaal gedrag, zijn de volgende materialen zeer belangrijk:
- Multidisciplinaire richtlijn Diagnostiek en Behandeling Suïcidaal Gedrag (MDR)
- Samenvatting MDR
- Monitor voor de voortgang van suïcidepreventie
- Infosheet Samenwerken met naasten in de GGZ
- Generieke module Diagnostiek en behandeling van suïcidaal gedrag (GGZ standaarden)
- Suïcidepreventie toolkit voor de GGZ