Denk je aan zelfdoding?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen.

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

Ervaringen regio's

Lees de ervaringen met Supranet Communities in de verschillende regio's.

Ervaringen

Micha Laven | Projectleider van Zeeland Zonder Zelfmoord

Ik ben Mischa Laeven, projectleider van Zeeland Zonder Zelfmoord. Mijn ervaring is dat het heel waardevol is om een zo breed mogelijk draagvlak te creeeren, zowel op bestuurlijk niveau als op de werkvloer. Die betrokkenheid op bestuurlijk niveau is met name tot stand gekomen door twee enthousiaste bestuurders die collega-bestuurders gemotiveerd hebben hieraan mee te werken. Vervolgens is er een stuurgroep tot stand gekomen die op bestuurlijk niveau allerlei zaken voor elkaar heeft gekregen. Vanuit het veld was er al  veel animo voor het thema, mensen stonden te popelen om hier mee aan de slag te gaan. Men kwam veelal wekelijks in aanraking met suicidepreventie. Door het organiseren van een startbijeenkomst zijn al deze mensen aan elkaar gekoppeld en ontstond er een enorme krachtige beweging om er hier in Zeeland met elkaar de schouders onder te zetten. De free-publicity die tot stand kwam naar aanleiding van de startbijeenkomst zorgde ervoor dat ook de mensen die we nog niet op ons netvlies hadden, ons benaderden dat ze mee wilden denken. Alleen met een zo breed mogelijk draagvlak en enthousiasme kun je dingen voor elkaar krijgen die je anders nooit op zo een korte termijn voor elkaar kan krijgen. Echt prachtig om te zien.

Dhr. G. Knol, wethouder Zwartewaterland

De grote impact van suïcide op nabestaanden en omgeving was voor ons aanleiding om hierover met de GGD in gesprek te gaan. Dat resulteerde in een gatekeepertraining en een kennismaking met Supranet Community van 113 Zelfmoordpreventie. Voor mij was dit voldoende om het onderwerp bespreekbaar te maken binnen het Algemeen Bestuur van de GGD. Dat leverde veel herkenning op bij de collega’s. De uitkomst hiervan was dat er tijd en middelen werden vrijgemaakt voor het opstellen van een projectplan (met uitvoering en financieringsplan). Dit plan kreeg veel waardering binnen het bestuur en met dit plan hebben we ons als regio aangemeld bij 113. Inmiddels draaien we al weer een poosje. Vanuit de regionale stuurgroep ben ik nauw betrokken bij het project en constateer ik regelmatig hoe groot de belangstelling is voor informatie. Zowel vanuit de media als ook voor deelname aan gatekeepertrainingen. Ik ben blij dat we het onderwerp bespreekbaar hebben gemaakt.

Marijke Vellekoop, projectleider suïcidepreventie regio Hollands Noorden

In de regio GGZ Hollands Noorden zijn vanaf het begin de GGD Hollands Noorden en GGZ Noord-Holland-Noord samen opgetrokken voor met betrekking tot het thema Supranet Community. In de eerste gesprekken hebben de GGZ en GGD verkend wat het draagvlak leek te zijn binnen beide organisaties om hier werk van te gaan maken. Binnen GGZ Noord-Holland-Noord bestaat een expertnetwerk suïcidepreventie en is men al jaren actief met suïcidepreventietrainingen voor de eigen medewerkers. Ook is men sinds een aantal jaren verbonden aan Supranet GGZ van 113 Zelfmoordpreventie. Dus vanuit de GGZ was er zelfs een vraag of er op het gebied van ketensamenwerking al iets gebeurde met betrekking tot suïcidepreventie of dat dat zou kunnen. De adviseur publieke gezondheid van de GGD wist van aangrenzende regio’s dat men met suïcidepreventie in de keten actief was en stelde terecht de vraag waarom wij in de regio Hollands Noorden eigenlijk niet. Door een goede klik en eerdere samenwerking was snel een pact gesloten. Zowel de preventiewerker van de GGZ als de adviseur publieke gezondheid van GGD hebben een groot netwerk in het werkgebied. Dat gaat van gemeenten, scholen, politie, veiligheidsregio, ambulancedienst, samenwerkingsverbanden scholen, tot diverse maatschappelijke organisaties. Gedeeltelijk zijn dat dezelfde mensen, maar de netwerken verschillen ook. Daarnaast kunnen we beiden een beroep doen op collega’s uit onze eigen organisaties (medici, directeuren, etc.). Dat maakt dat het soms eenvoudiger is om vanuit de GGZ ergens binnen te komen, bij andere partners heeft de GGD een streepje voor. Daarnaast waren we vanaf het begin sparringpartners en overlegden we wie wanneer en op welke wijze te benaderen.

Lotte Haan, projectleider suïcidepreventie, Regio Gooi- en Vechtstreek

Gedurende deze voorbereiding hebben we veel afgestemd met de kwartiermakers van 113. Daarnaast hebben wij ook contact opgenomen met regio’s die al lid zijn van de Supranet community om te vragen naar hen ervaringen en lessen die zij tot nu toe geleerd hebben.

Voorbereidende stappen

1. Epidemiologie suïcide in de regio

Bij aanvang van dit project zijn wij begonnen met het in kaart brengen van de beschikbare gegevens over suïcide in de regio en deze te vergelijken aan de hand van de landelijke cijfers en trends. Wat zien we in onze regio gebeuren? Welke problematiek is typerend voor de regio?

2. Gespreken met stakeholders

Vervolgens zijn er gesprekken gevoerd met verschillende stakeholders zoals de GGD, Jeugd en Gezin, Huisartsen, Politie, UWV, Ziekenhuis, GGZ en ROC. We hebben gevraagd naar ervaringen, initiatieven die al genomen worden op het gebied van suïcidepreventie en wat eventuele knelpunten zijn. Via deze stakeholders kwamen er steeds weer nieuwe organisaties aan bod waarmee we in gesprek zijn gegaan.

3. Krachtenveldanalyse

Op basis van deze gesprekken en de beschikbare literatuur is een krachtenveldanalyse gemaakt. Daarbij is onder andere gekeken naar de doelgroep, de impact die zij als organisatie kunnen maken en de onderlinge relatie.

4. Richting bepalen in Actieplan

De opgehaalde input en de daaruit volgende analyse is opgenomen in een Actieplan. In dit Actieplan zijn actielijnen opgenomen die gebaseerd zijn op de opgehaalde input en de onderzochte maatregelen van 113.  Alle betrokken organisaties hebben hier feedback op geleverd.

5. Intentieverklaringen

Om het brede draagvlak aan te tonen waarop het Actieplan rust is aan de betrokken organisaties gevraagd om een intentieverklaring te tekenen waarin zij zich committeren aan het onderwerp en de verdere uitwerking van het Actieplan.