De taken van een regionale kwartiermaker kunnen zijn
- Contact onderhouden met alle partners binnen en buiten het programma
- Bijeenkomsten plannen en organiseren
- Communicatie en promotie over en van het project door middel van bijvoorbeeld een nieuwsbrief.
- Alle activiteiten coördineren die betrekking hebben op de preventieniveaus
- Plannen en toezicht houden op de financiële middelen
- Evaluaties coördineren (vragenlijsten opstellen, gegevens beoordelen/analyseren)
Zoek een regionale kwartiermaker
De coördinatie van Supranet Community in de regio ligt in de handen van de regionaal kwartiermaker. Deze kwartiermaker stelt het werkplan op, voert het uit, stelt het bij en evalueert het. Hij is nodig om de informatiestroom, de integratie en concrete organisatie van de activiteiten goed te laten verlopen en zorgt dat het gezamenlijk vastgestelde doel met behulp van de beschikbare middelen binnen de projectperiode worden bereikt. De regionaal kwartiermaker bewaakt het EAAD-model door aandacht te blijven vragen voor implementatie van alle vier de pijlers. Een medewerker van de regionale GGD kan deze functie goed vervullen. Hij is gewend aan werken vanuit het sociaal domein in de publieke gezondheidszorg. Een medewerker van de gemeente kan deze functie daarom ook goed vervullen. De ervaring is dat het van essentieel belang is dat een coördinator over goede organisatorische en communicatieve vaardigheden beschikt én minimaal 16 uur per week beschikbaar is.
Zoek lokale kwartiermakers
De regionale kwartiermaker werkt samen met de lokale kwartiermakers. Dit zijn aanjagers van suïcidepreventie binnen hun eigen organisatie of sector. Lokale kwartiermakers komen uit verschillende sectoren, zoals de gemeente, de GGZ-instelling in de regio, de huisartsenpraktijk, het onderwijs, de sociaal economische sector, de politie, de LHBT-community en het sociaal wijkteam.
Zoek een ambassadeur voor het programma
Ga op zoek naar een bekend persoon in de regio. Hij of zij moet het programma publiekelijk kunnen en willen steunen. Een ambassadeur die opvalt bevordert de steun en samenwerkingen met andere partners. Het is daarom belangrijk om in een zo vroeg mogelijk stadium op zoek te gaan naar een ambassadeur.
Ervaringen
Ingeborg Klevering, communicatieadviseur, Veiligheidsregio Kennemerland
Zero Suïcide Kennemerland verstuurt maximaal drie keer per jaar een nieuwsbrief aan haar Supranet Community. Hiermee informeren en stimuleren we leden op toegankelijke wijze over de acties in Kennemerland. Voor de leesbaarheid publiceren we maximaal vier korte tot middellange artikelen per uitgave.
Anna de Haan | Adviseur Publieke Gezondheid | GGD Hollands Noorden
Projectleider noem ik mijzelf het liefste niet. Een project heeft een einddatum en dat geldt niet voor Supranet Community, wij willen een beweging in gang zetten. Als aanjager/kartrekker zie ik vooral de meerwaarde in het samen optrekken met de GGZ vanaf het allereerste begin. Het is fijn om een sparring partner te hebben en samen te bedenken hoe we zo optimaal mogelijk gebruik kunnen maken van ieders netwerk. En we ervaren dat dat heel goed werkt!
Team Supranet Community Fryslân
De organisatie en coördinatie zoals wij, projectteam Supranet Community Fryslân, deze in Friesland hebben weggezet, had geen stuurgroep of een specifieke werkgroep. We hebben vooral gebruik gemaakt van bestaande netwerken, zoals GGZ Friesland, huisartsen, scholen, gemeenten, gebiedsteams, regionale dagbladen, omroepen e.d.
Als projectteam hebben wij de volledige verantwoordelijkheid op ons genomen en waren we de motivators, initiators, inspirators en controleurs binnen het project. Zo hebben wij gekozen voor een gedeeltelijke Friese campagne, hebben we risicogroepen actief benaderd en gatekeepers getraind in het herkennen van en omgaan met mensen met suïcidaal gedrag. Aansluiten bij bestaande initiatieven en activiteiten is ook van belang. Dit draagt bij aan een coöperatieve aanpak.
Martine Peppelenbos, projectleider suïcidepreventie IJsselland
Als regionale kwartiermaker in de regio IJsselland probeer ik – uiteraard samen met mijn collega’s – suïcidepreventie op alle mogelijke manieren onder de aandacht te brengen en te houden van het diverse publiek dat bij suïcidepreventie betrokken is of kan zijn. Dan denk ik natuurlijk aan onze elf gemeenten, maar ook aan onze andere samenwerkingspartners en de burger in het algemeen. Bijvoorbeeld door het maken van een film, het organiseren van een bijeenkomst, een muziektheatervoorstelling of door contacten met de verschillende regionale en lokale media. Er zijn vele mogelijkheden om aandacht te vragen voor het onderwerp. Door steeds een beetje ‘vernieuwend’ te zijn, proberen we mensen en organisaties telkens vanuit een andere invalshoek aan te spreken en te wijzen op hun mogelijke rol en mogelijkheden bij de preventie van suïcide.
Vanuit mijn rol als regionale kwartiermaker voer ik veel gesprekken met diverse organisaties en mensen en probeer ik mensen te mobiliseren, initiatieven te ontplooien, verbindingen te leggen en samenhang te creëren, zowel regionaal als lokaal. Onze ervaring is dat de aandacht voor het onderwerp – in feite de eerste pijler van het EAAD-model – er mede voor zorgt dat er initiatieven ontstaan op de overige pijlers van het model. De belangstelling voor de gatekeepertrainingen groeit en er is een groeiende behoefte aan het delen van kennis en informatie en een betere samenwerking binnen de zorgketen. Met een grote bestuurlijke betrokkenheid vanuit al onze elf gemeenten en een groeiend netwerk werken we er zo aan dat onze burgers niet langer eenzaam en radeloos sterven door suïcide.
In een regio met elf gemeenten en ruim 500.000 inwoners is de coördinatie van het suïcidepreventie-traject best een uitdaging, maar er worden mooie stappen gezet. Heb je vragen of wil je er nog eens over doorpraten? Neem gerust contact met ons op!