De Toolkit Suïcidepreventie wordt elk kwartaal geüpdatet met conclusies en aanbevelingen op basis van de nieuwste wetenschappelijke evidentie.
De geldende richtlijn als startpunt
In de eerste versie van de Toolkit Suïcidepreventie werden alle conclusies en aanbevelingen opgenomen uit de Multidisciplinaire Richtlijn voor de Diagnostiek en Behandeling van Suïcidaal Gedrag (MDR, 2012). De MDR in inmiddels meer dan tien jaar oud, en het veld heeft niet stilgestaan. Er zijn verschillende nieuwe interventies ontwikkeld. Cliënten hebben recht op zo goed mogelijke zorg op basis van de nieuwste wetenschappelijke inzichten. In de Toolkit Suïcidepreventie worden nieuwe wetenschappelijke inzichten daarom elk kwartaal verwerkt. Dit gebeurt in samenspraak met een redactieraad van clinici, ervaringsdeskundigen en onderzoekers.
Nieuwe evidentie
De Redactieraad komt elk kwartaal bijeen om nieuwe ontwikkelingen op het gebied van suïcidepreventie in de GGZ te bespreken. Nieuwe evidentie wordt aan de Toolkit Suicidepreventie toegevoegd, en waar nodig worden aanpassingen gedaan. Wanneer uit nieuw wetenschappelijk onderzoek blijkt dat een interventie effectief is, kan deze als aanbeveling worden opgenomen in de Toolkit. Anderzijds kan een behandelsuggestie worden verwijderd als uit nieuw onderzoek blijkt dat deze niet effectief is.
Onderzoekers van 113 bereiden de bijeenkomsten voor. Ze verzamelen nieuwe bevindingen en bereiden voorstellen voor om deze bevindingen te vertalen naar praktische aanbevelingen. Voorafgaand aan de bijeenkomst worden de leden gevraagd over de voorstellen te stemmen. Tijdens de vergaderingen bespreekt de redactieraad de voorgestelde aanpassingen. Wanneer de redactieraad-leden oordelen dat er voldoende bewijs is voor een nieuwe behandelsuggestie, wordt de inhoud van de Toolkit aangepast.
De generieke vs. eigen versie
De gratis online versie van de Toolkit Suïcidepreventie noemen we de generieke versie. In de generieke versie van de Toolkit Suïcidepreventie worden alle aanpassingen van de Redactieraad overgenomen. Ook aanpassingen om de Toolkit gebruiksvriendelijker te maken worden hierin doorgevoerd. Instellingen die een eigen versie van de Toolkit Suïcidepreventie gebruiken, bepalen zelf of ze de voorgestelde aanpassingen overnemen of niet.
Logboek van alle aanpassingen
In dit document lichten we toe welke aanpassingen in de generieke versie van de Toolkit Suïcidepreventie zijn doorgevoerd en waarom.
Aanmelden updates Toolkit Suïcidepreventie
Wil je op de hoogte blijven van toekomstige updates in de Toolkit Suïcidepreventie (en daarmee óók van de laatste wetenschappelijke inzichten op het gebied van suïcidepreventie in de GGZ)? Laat dan je e-mailadres achter.