Waarom de Toolkit gebruiken?
- Eenvoudig richtlijnen toepassen in de praktijk
De Toolkit is een praktische vertaling van de Multidisciplinaire Richtlijn voor de Diagnostiek en Behandeling van Suïcidaal Gedrag (MDR, 2012). Als zodanig helpt de Toolkit bij de diagnostiek en het aanbieden van de beste behandeling voor de cliënt. Daarnaast scheelt het tijd: je hoeft niet meer te zoeken in de richtlijnen hebt dus meer tijd voor het contact met je client.
- Altijd up-to-date
De Toolkit Suïcidepreventie wordt elk kwartaal geüpdatet met conclusies en aanbevelingen op basis van de nieuwste wetenschappelijke evidentie. De praktische relevantie van de conclusies en aanbevelingen wordt telkens zorgvuldig geëvalueerd door een panel van deskundigen op het gebied van suïcidepreventie (de redactieraad).
- Betere kwaliteit van zorg
De Toolkit helpt professionals om diagnostiek en behandeling uit te voeren in lijn met de richtlijn en nieuwe wetenschappelijke inzichten. Er is evidentie dat richtlijnconform werken door GGZ-professionals suïcidecijfers vermindert1
- Betere informatieoverdracht tussen professionals
De Toolkit geeft je de mogelijkheid om een verslag te genereren van de gegevens die je hebt ingevoerd. Dit verslag kan je in het patiëntendossier plakken en met je collega’s delen.
- Online beschikbaar en gratis
De generieke 113 versie van de Toolkit is voor iedereen online en gratis beschikbaar om te gebruiken.
Hoe werkt de Toolkit Suïcidepreventie?
In onderstaande video wordt in 4 minuten uitgelegd hoe je de Toolkit Suïcidepreventie gebruikt.
Let op: de Toolkit wordt voortdurend doorontwikkeld. De huidige Toolkit bevat méér tools dan in de video worden getoond.
Deze infographic legt uit hoe je de verschillende Tools in de Toolkit kan gebruiken:
Belangrijk
- Soms is het in het belang van de cliënt en/of de hulpverlener wenselijk om van de behandelrichtlijn af te wijken. Dit is de verantwoordelijkheid van de hulpverlener.
- 113 Zelfmoordpreventie sluit iedere aansprakelijkheid voor de gevolgen die de toepassing van de Toolkit Suïcidepreventie in de patiëntenzorg mocht hebben uit.
- Gegevens die je invoert worden niet opgeslagen. Wel registreren wij met behulp van cookies hoe vaak de Toolkit Suïcidepreventie online wordt geraadpleegd
1While, D., Bickley, H., Roscoe, A., Windfuhr, K., Rahman, S., Shaw, J., Appleby, L., & Kapur, N. (2012). Implementation of mental health service recommendations in England and Wales and suicide rates, 1997-2006: a cross-sectional and before-and-after observational study. Lancet (London, England), 379(9820), 1005–1012. https://doi.org/10.1016/S0140-6736(11)61712-1