Denk je aan zelfdoding?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen.

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

Algemene informatie voor ziekenhuizen

In Nederland vinden er jaarlijks ongeveer 15.500 bezoeken plaats aan de spoedeisende hulp (SEH) in verband met zelf toegebracht letsel. In zo’n 75% van alle gevallen gaat het om een poging tot zelfdoding. In de overige gevallen gaat het vooral om zelfbeschadiging. (VeiligheidNL, 2020) Dat zijn ruim 40 mensen per dag. Meer dan 40% van alle mensen die voor een suïcidepoging op de SEH terechtkwam, deed binnen tien jaar opnieuw minstens één poging en 10% komt in diezelfde periode door suïcide om het leven (Kerkhof, 2010)

Mensen die na een suïcidepoging in het ziekenhuis komen, hebben vaak te maken met verschillende zorgprofessionals op diverse afdelingen: de ambulance, huisartsenpost, SEH, Intensive Care en de verpleegafdeling. Effectieve behandeling van patiënten met suïcidaal gedrag is essentieel, aangezien het risico op herhaling na ontslag hoog is.

Zorg voor suïcidale patiënten doet een fors beroep op het persoonlijk functioneren van de zorgprofessional. Er is vaak terughoudendheid om over suïcidale gedachten te praten. Dat komt omdat men bang is om het verkeerde te zeggen of te worden gezien (of zichzelf te zien) als een incompetente hulpverlener. Dit speelt bijvoorbeeld bij recidiverende patiënten. Daarnaast zijn mensen na een suïcidepoging niet altijd coöperatief en helder. Zorg voor de suïcidale patiënt draagt dan ook fors bij aan de psychosociale arbeidsbelasting van de medewerkers (Lyra et al., 2021; Shao et al., 2021). 

Qualicor & Joint Commission International (JCI)

Qualicor en Joint Commission International (JCI) zijn twee accreditatiesystemen die in de Nederlandse ziekenhuizen regelmatig en structureel worden uitgevoerd. Sinds 2019 is hierin ook aandacht voor suïcidepreventie. Zie:

De vereiste instellingsrichtlijn (VIR) suïcidepreventie vraagt beleid op de SEH. Zie:

Suïcidepreventie is dus in toenemende mate een onderwerp binnen de Nederlandse ziekenhuizen. De Landelijke Agenda Suïcidepreventie realiseert een lerend netwerk van ziekenhuizen: het 113 Netwerk Ziekenhuizen. Dit netwerk biedt ziekenhuizen de mogelijkheid om in gezamenlijkheid met andere ziekenhuizen kennis te delen en verbeteringen te realiseren in de zorg voor suïcidale patiënten.