Denk je aan zelfdoding?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten.

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

Risicogroep lhbtiqa+

Mensen die lesbisch, homo, bi en/of transgender, intersekse, queer of a-seksueel zijn of die gevoelens hebben, krijgen vaker dan anderen te maken met negatieve reacties, pesten en geweld. Dit maakt lhbtiqa+'ers kwetsbaar voor onder meer depressie en (gedachte aan) zelfdoding.

Bijna de helft van de Nederlandse lesbische, homo- en biseksuele (LHB)-volwassenen heeft ooit gedachten aan zelfdoding gehad (SCP 2012). Dit is ruim 5 keer vaker dan in de algemene volwassen bevolking. Daarbij heeft een aanzienlijk deel van de LHB-volwassenen (8%; 6% van de homo- en biseksuele mannen en 10% van de vrouwen) ooit een poging tot zelfdoding ondernomen. Dit cijfer is 4 keer zo hoog als het aantal pogingen tot zelfdoding dat werd gerapporteerd door Nederlanders in de algemene bevolking. Van alle lhbtiqa+'ers hebben transgenders het het moeilijkst. Zij doen 5 tot 10 keer vaker een poging tot zelfdoding en denken 7 keer vaker aan zelfdoding in vergelijking met niet-transgenders.

Voor meer informatie, de feiten en cijfers over het mentale welzijn van deze risicogroep verwijzen we naar onze factsheet en de handreiking van Movisie. Of bekijk ons webinar van september 2023 terug.
 

Maarten Venhovens, coördinator van het COC Gorinchem, vertelt waarom praten over zelfdoding onder lhbtiqa+ personen belangrijk is.

Informatie voor mensen in de nabije omgeving van de risicogroep (gatekeepers)

Heb je het gevoel dat iemand in jouw omgeving door de uitdagingen rondom diens seksuele geaardheid, seksuele oriëntatie of genderidentiteit worstelt met gedachten aan zelfdoding? Leer dan hoe je het gesprek hierover kunt voeren het kunt meedenken over passende hulp met onze Vraag Maar-training

Als je op zoek bent hoe je deze persoon het beste kunt ondersteunen, bekijk dan deze pagina's:

Ben je een onderwijsprofessional? Dan kunnen deze webpagina's je helpen: 

Ben je lid van een Gay and Sexuality alliance in het onderwijs vraag dan de praatplaat voor GSA’s aan: 

 

Ben je op zoek naar andere vormen van hulp, kijk dan op iedereenisanders.nl

Praten over zelfdoding kan spannend zijn. In deze video's worden 3 belemmerende mythes ontkracht:

Help mee

Er rust nog steeds een taboe op praten over zelfdoding, waardoor mensen met gedachten hieraan vaak radeloos en eenzaam worstelen. Een goed gesprek kan dit doorbreken en het begin zijn van een oplossing. Daarom is praten zo belangrijk. Vrijwilligers in de lhbtiqa+ community spelen hierin een belangrijke rol. Om hen een groepstraining aan te kunnen bieden om het gesprek goed te kunnen voeren, zijn financiële middelen nodig. Donaties zijn daarom zeer welkom. Daardoor wordt het ook mogelijk om meer onderzoek te doen. Een zelfdoding is namelijk zeer complex, er is nooit één oorzaak aan te wijzen. Door meer te weten en meer te praten lukt het ons samen om zelfdoding te voorkomen. Een land waarin niemand eenzaam en radeloos sterft door zelfmoord bereiken we alleen samen. Steun jij deze missie?  

Doneer

Catalogus onderzoek suïcide Nederland 

Meer achtergrondinformatie vind je in onze catalogus Onderzoek Suïcide Nederland. Vul 'zoekopdracht' LHBTIQ in of vink bij Groepen en Diagnoses het hokje bij LHBTI aan en je krijgt een overzicht van de meest recente onderzoeken.

Catalogus

Vragen?

Staat de informatie die je zoekt er niet bij of heb je een vraag?

Neem contact op