We hebben te maken gehad met een suïcide(poging) van een medewerker. Hoe moeten we hier mee omgaan?
Hoe je hier het beste mee om kan gaan beschrijven we in onze nazorgmodules Wat te doe na... Het 1e model gaat over het omgaan met een suïcide(poging) op een werklocatie en het 2e model is bedoeld voor een suïcide(poging) buiten het werk.
Hoe kunnen we de suïcidepreventie binnen onze organisatie vormgeven?
Al ons materiaal om suïcidepreventie binnen jouw organisatie vorm te geven vind je terug op deze pagina. Hier vind je een model waarmee je een beleidsnotitie kunt maken om suïcidepreventie structureel binnen de organisatie op de kaart te zetten. Heb je meer hulp of advies nodig vul dan ons contactformulier in.
We hebben een medewerker die denkt aan suïcide. Naar wie moeten we hem doorverwijzen?
Wij hadden met een medewerker een gesprek over diens functioneren/gedrag, hierin dreigde de medewerker met zelfdoding. Hoe gaan we daar mee om?
Neem deze dreiging serieus door in gesprek te gaan met de medewerker over wat in de situatie maakt dat die aan zelfdoding denkt. Zo kun je erachter komen of er sprake is van een vorm van chantage of dat de medewerker werkelijk klem zit in een situatie en niet weet hoe eruit te komen.
We hebben een medewerker, waarvan een familielid/goede vriend overleden is door suïcide. Hoe kunnen we daar het beste mee omgaan?
Hoe je hier het beste mee om kan gaan beschrijven we in onze nazorgmodule ‘Wat te doen na de suïcide(poging) van een naaste van een medewerker?