'Weer een gevalletje borderline' ...die term heb je misschien weleens voorbij zien komen op social media of tijdens een verjaardag gehoord. Een term die gebruikt wordt om mensen met extreme emoties te beschrijven. Behoorlijk ongepast natuurlijk, want de borderline persoonlijkheidsstoornis is een zeer ingewikkelde stoornis die veel meer omvat dat enkel wat 'extreem gedrag'. Het is een psychische stoornis die mensen als jij en ik kunnen hebben. Een stoornis die heel veel pijn, verdriet en radeloosheid met zich meebrengt en waarvoor goede behandeling nodig is. Het is een stoornis waar nog een flink taboe op rust, waar mensen zich voor schamen en waarover vaak nog negatief wordt geoordeeld. Hopelijk komt hier enige verandering in door het recent verschenen boek 'Gevalletje Borderline' van schrijver en ondernemer Kathelijn Hulshof.
'Gevalletje borderline' is een emotioneel, aangrijpend boek over borderline en hoe het is om ermee te leven. Het is een rauw verhaal over het ontstaan van deze stoornis, de diagnose, de verschillende therapieën die er zijn en welke invloed het heeft op je omgeving. Kathelijn verweeft haar eigen ervaring met de medische en psychische aspecten, waardoor 'Gevalletje borderline' echt binnenkomt en voor meer begrip zal zorgen bij iedereen die het leest. Ook wij waren onder de indruk van haar boek en stelden Kathelijn een aantal vragen.
Accepteren van een borderline persoonlijkheidsstoornis
Ik ben steeds meer over de stoornis gaan lezen. Ik heb lang therapie gevolgd. Ik ben op ontdekkingsreis gegaan naar wat borderline voor mij betekende. Daardoor begon ik mezelf steeds beter te begrijpen en dat heeft me heel erg geholpen mijn borderline persoonlijkheidsstoornis te accepteren. Uiteindelijk heeft de diagnose me heel veel duidelijkheid gebracht. Al duurde het even voordat ik dit zelf ook kon inzien.
De oorzaken van borderline
De oorzaken van borderline zijn complex. Over het algemeen is de gedachte dat een negatieve gen-omgevingscorrelatie kwetsbaarheid voor borderline veroorzaakt. De genetische aanleg voor impulsiviteit, stemmingswisselingen en angst moet aanwezig zijn, maar borderline persoonlijkheidsstoornis zal alleen tot uiting komen in combinatie met bepaalde omgevingsfactoren, zoals een traumatische gebeurtenis in de jeugd, maar ook veelvuldig onverwerkt verlies of rolwisselingen in het gezin.
Suïcide en borderline
Het ongrijpbare karakter van de stoornis in combinatie met veel instabiliteit en een chronisch gevoel van leegte zorgt vaak voor veel onbegrip van de omgeving en nog meer eenzaamheid voor 'borderliners'. Daarnaast doet de stoornis door de innerlijke stormen en gebrek aan een bodem zo enorm veel pijn dat het leven ondraaglijk kan worden. De lijdensdruk is dan gewoonweg te groot voor een mens om vol te houden.
Mijn zelfmoordpoging
Ik vind het moeilijk om daarover te praten. Het brengt me terug naar de meeste duistere periode in mijn leven. Elke dag was een ondraaglijke strijd. Het was kiezen tussen twee kwaden, maar als ik koos voor de dood zou ik eindelijk rust krijgen. Daar verlangde ik naar, ik dacht de strijd te hebben verloren. Ik wilde dood of in ieder geval in coma raken. Dan kon ik daarna opnieuw beginnen. Als dat niet zou lukken, wilde ik toch nog het liefste dood. Ik kon de monsters in mijn hoofd niet meer verdragen.
Een nieuwe zelfmoordpoging voorkomen
Hoe ik nieuwe pogingen heb voorkomen... ik denk toch levenslust. Ergens zat er nog een sprankeling hoop, mijn gezonde kant. Die was nogal zwak in die periode, maar was er wel. Ik heb mezelf reservetijd gegeven. Tijd waarin ik zou proberen een weg omhoog te vinden. Dat gaf me enige houvast. En praten. Ik ben erover gaan praten. Dat is minder eenzaam. Doodeng, maar je bent minder alleen. Praten maakt de last die je draagt minder zwaar. Dan ben je sterker tegen suïcidale gedachten. Tenminste, zo heb ik dat ervaren.
Schematherapie, het NPI, individuele psychotherapie
Ten eerste, zoek hulp! Je kunt het helaas niet alleen oplossen. Daarnaast zou ik me heel goed inlezen in de therapie en vertrouwen proberen te hebben in de therapeuten. Als een bepaalde therapie uiteindelijk echt niet helpt, zullen zij altijd met jou zoeken naar andere oplossingen. Maar probeer in het begin door te zetten en onthoud dat therapie voor niemand leuk is. Het is hartstikke zwaar en je moet het helemaal alleen doen. Maar je krijgt er een hele nieuwe wereld voor terug. En die is de diepe dalen en het harde werk duizendmaal waard.
Mijn grootste uitdaging
Mijn grootste uitdaging is de balans behouden. Het blijft nog vaak een stortvloed aan orkanen in mijn hoofd, al kan ik er nu veel beter mee omgaan. Ik moet voldoende rust nemen om alles te verwerken, een plekje te geven. Het steeds maar blijven bespreken. Dat kost tijd en die wil ik er soms helemaal niet aan besteden. Dan maak ik weer verkeerde keuzes of word ik enorm somber. Dat blijft wel een gevecht met mezelf.
Gevalletje Borderline
Vooralsnog zijn de reacties op mijn boek heel positief. Ik krijg veel ontroerende en hartverwarmende reacties. Die raken me. Ik hoop dat door het lezen van mijn boek alle vooroordelen over borderline onderuit geschopt worden. Dat is mijn grootste wens. Al weet ik natuurlijk ook dat het niet zo makkelijk gaat, dus hopelijk is een het al een duwtje in de goede richting. Dat mensen over mijn boek praten en hun negatieve beeld over borderline in ieder geval een beetje bijstellen.
Neem iemand in vertrouwen
#latenwehetermaarweloverhebben is de hashtag die ik sinds kort gebruik op Instagram. Neem iemand in vertrouwen. Praat over de dingen die moeilijk zijn om te vertellen. Dat is uiteindelijk de grootste les die ik heb geleerd.
Het boek Gevalletje Borderline van Kathelijn Hulshof vind je hier op Bol.com en uiteraard ook offline in de bekende boekwinkels.