Denk je aan zelfdoding?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen.

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

De zelfdoding van mijn vader heeft me gebroken en sterker gemaakt

Timothy is 28 jaar en werkt momenteel voor een dienstverlenend bedrijf in de chemische industrie. Hij houdt van menselijke interactie, is sociaal aangelegd. Hij denkt veel na over het leven. Dat is zijn kracht, maar ook zijn valkuil. Een sociaal vangnet is voor hem enorm belangrijk. "We zijn van nature sociale wezens, of je nou introvert of extravert bent." Timothy kreeg al op jonge leeftijd te maken met zelfdoding. Wij spraken hem hierover.

Brigitte Kaandorp weet hoe het is om heel erg somber te zijn

Ze behoort tot de grande dames van de Nederlandse cabaretwereld en zit over een paar maandjes 40 jaar in het vak van cabaretier. Brigitte Kaandorp is een begrip voor velen. Recent was haar theatervoorstelling ‘Eh….’ nog te zien op televisie. Hierin zingt Kaandorp het aangrijpende nummer ‘Het is gebeurd’. Een lied over de zelfdoding van haar buurjongen vanuit het perspectief van zijn moeder.

Verman je niet: praat over zelfmoordgedachten

Frank Teunissen is 64 jaar en werkt als hulpverlener bij 113 Zelfmoordpreventie. Hij kan zich goed inleven in mensen die worstelen met wanhoop en doodsgedachten. Als man van middelbare leeftijd behoort Frank tot de grootste risicogroep op het gebied van suïcide in Nederland. Jaarlijks sterven twee keer zoveel mannen als vrouwen door zelfdoding (1.229 mannen en 596 vrouwen in 2020). Vandaag is het Internationale Mannendag, een dag waarop wij nog maar eens extra met elkaar willen stilstaan bij (de mentale gezondheid) van mannen.

Kun je na een suïcidepoging nog gelukkig worden?

Veel in de boeken van schrijver Frank Schaake gaat over leven en dood. Zijn eerste boek, Ida Sipora, gaat over een jonge vrouw die heel intensief geleefd heeft en ineens door een hersentumor overlijdt. Die vrouw was zijn oudere halfzuster. Zijn tweede boek, 24 van de 100.000, gaat over mensen die vreselijk veel moeite hadden met het leven, er probeerden uit te stappen en daarna alsnog besloten om het beste van hun leven te maken.

Ik hoop dat het beter wordt, want in essentie omarm ik het leven

Tjeerd Langstraat debuteerde in 2013 met de thriller Villa Gladiola. Afgelopen mei kwam zijn nieuwste boek R.I.P. uit. Een persoonlijk verhaal over depressies en de daarmee samenhangende ellende die de coronamaatregelen bij hem veroorzaakten. "Dit boek wilde ik eigenlijk niet schrijven. Noch wilde ik met mijn kop op de cover, noch wilde ik een verkapte autobiografie tikken. Toch deed ik het." We waren benieuwd naar Tjeerd en zijn boek en stelden hem een aantal vragen.

De meeste mensen willen niet dood

Emise is opgegroeid in Hilversum. Op dit moment volgt ze des master Klinische Psychologie aan Universiteit Leiden. Sinds jonge leeftijd wist ze al dat ze wilde gaan werken binnen de psychologie. Er is altijd al een interesse geweest voor het bestuderen van het menselijke gedrag en het willen begrijpen en kunnen verklaren daarvan. Inmiddels is ze één jaar werkzaam bij 113 Zelfmoordpreventie in de functie van Junior Hulpverlener.

Er werd weinig over de zelfdoding gesproken

Jeroen (24) is Masterstudent aan de VU. In zijn vrije tijd is hij veel bezig met sporten (Volleybal, tennis) en muziek. Daar haalt hij veel ontspanning en plezier uit. Hij houdt van een grapje en mensen om zich heen. In zijn werk zoekt hij graag de uitdaging op. In mei 2020 begon hij aan een onderzoeksstage bij 113. Toevallig was hij 2 weken ervoor ook al aangenomen als vrijwilliger in de hulplijn. Van de ene op de andere dag bestond zijn leven grotendeels uit werkzaamheden binnen 113, zowel als hulpverlener als in het onderzoek.

Ik ben blij dat ik er ben

Stefanie (45) werkt als communicatieadviseur bij 113. Ze is heel creatief en nieuwsgierig. Ze wil graag begrijpen waarom dingen zijn zoals ze zijn. Hierdoor is ze soms wel een twijfelaar. Gewoon omdat ze weet dat aan één onderwerp heel veel kanten zitten. Stefanie heeft twee zoontjes en probeert overal de balans in te vinden. Door haar leeftijd denkt ze extra bewust na over hoe haar tijd te gebruiken. Door het vele thuiswerken is er bovendien weer tijd ontstaan voor oude hobby’s zoals tekenen en klarinet spelen.

Abonneer op ervaringsverhalen