Denk je aan zelfdoding?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen.

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

Atypische depressie

Bij een atypische depressie zijn de symptomen anders dan bij een 'gewone' depressie. Voorkom zelfdoding en bel 0800-0113 of chat met 113 voor 24/7 gratis hulp. 

Atypische depressie 

De naam zegt het al: bij een atypische depressie zijn de kenmerken anders dan bij een 'gewone' depressie. Daardoor wordt een atypische depressie soms minder snel herkend. Ook is de behandeling iets anders. Heb je ook gedachten aan zelfdoding? Draag die last niet in je eentje, maar praat erover met iemand die je goed kent. Je kunt ook contact opnemen met je huisarts of 113. Onze hulpverleners staan dag en nacht voor je klaar via onze gratis chat en telefoonnummer 0800-0113

Atypische depressie: symptomen 

Waar je bij een depressie meestal niet kunt genieten van leuke dingen lukt dat bij een atypische depressie meestal wel. Ook de sombere stemming kan wisselen. Andere kenmerken van een atypische depressie zijn een toegenomen eetlust, meer behoefte aan slaap en een zwaar gevoel in je armen en benen. Schuldgevoelens komen minder vaak voor bij een atypische depressie, maar mensen zijn vaak wel heel gevoelig voor afwijzing. Ook suïcidegedachten kunnen voorkomen als je een atypische depressie hebt. 

Hulp bij atypische kenmerken van een depressie 

Voel jij je al een tijdje rot? Praten over je gevoelens kan opluchten en is de eerste stap naar herstel. Neem bijvoorbeeld een vriend(in) of familielid in vertrouwen of ga naar je huisarts. Het kan ook helpen om hierover te praten met mensen die ongeveer hetzelfde hebben meegemaakt. De Depressievereniging faciliteert lotgenotencontact. 

Suïcidegedachten en atypische depressie: behandeling kan helpen Bij een atypische depressie is de behandeling grotendeels hetzelfde als bij een 'gewone' depressie. Een regelmatig dagritme, sporten, psychologische behandeling en mindfulness kunnen helpen. Mensen met een atypische depressie reageren vaak minder goed op de meest voorgeschreven antidepressiva (SSRI’s), maar kunnen wel baat hebben bij MAO-remmers. Je huisarts kan je hier meer over vertellen. Je kunt ook goed om leren gaan met suïcidegedachten, bijvoorbeeld met de gratis online therapie of coaching van 113. Je bereikt ons 24/7 voor hulp via chat en 0800-0113