Automutilatie littekens kunnen je er aan herinneren hoe rot je je voelde. Misschien dacht je toen wel aan zelfdoding. Denk je daar nog steeds aan? Praat dan over die gedachten en gevoelens. Dat is misschien niet zo eenvoudig. Er ligt een taboe op het praten over suïcide. Toch zijn er erg veel mensen die gedurende een bepaalde periode denken aan de dood als oplossing voor hun problemen. Over het algemeen komen ze daar weer uit.
Praten over je suïcidaliteit en hulp zoeken helpt enorm om er weer uit te komen. Ga bijvoorbeeld naar je huisarts. Of praat eerst eens met iemand uit je omgeving die je vertrouwt. Je kunt ook 24/7 bellen (0800-0113) of chatten met de hulpverleners van onze hulplijn.
Automutilatie littekens zijn om verschillende reden naar. Ze herinneren eraan dat je jezelf hebt gesneden. Of op een andere manier pijn hebt gedaan. Andere mensen kunnen de littekens zien en ernaar vragen. Misschien vind je ze gewoon lelijk en wil je ervan af.
Beschadig je jezelf nog steeds? Zoek hulp en/of lees de informatie op bijvoorbeeld deze websites:
Denk je daarnaast wel eens aan zelfmoord? Ook dan is het goed om te praten en hulp te zoeken. Wij bieden deze hulp:
Je zoekt een automutilatie littekens behandeling. Op de website van Samen in mijn schoenen kan je lezen wat je kunt doen. Daar staat:
Littekens zijn niet altijd te voorkomen, maar door een goede wondverzorging kun je er wel voor zorgen de littekens te minimaliseren. Er zijn verschillende zalfjes bij de apotheek beschikbaar om littekens te verzorgen. Voor het herstel van je huid is het belangrijk dat je korstjes er niet afkrabt, maar wacht tot ze er vanzelf af vallen. Andere opties om je littekens minder zichtbaar te maken zijn het laten laseren (bijvoorbeeld bij een brandwondencentrum), een huidtherapeut bezoeken, (medische) tatoeage of plastische chirurgie. In deze gevallen moet je er vrij zeker van zijn dat je jezelf niet meer zult beschadigen.
Je vraagt je af of automutilatie littekens verwijderen vergoed wordt. Volgens de Zorgwijzer wordt dit vanuit de basisverzekering niet vergoed. Verder verschilt het per zorgverzekeraar. En het verschilt per aanvullend pakket. Lees de informatie op de Zorgwijzer.
Denk je (wel eens) aan zelfdoding? Wil je daar een keer anoniem met iemand over praten? Bel of chat met een van onze ervaren hulpverleners. Chat of bel naar 0800-0113. Onze hulpverleners van de hulplijn luisteren naar jouw verhaal en oordelen niet. De hulplijn is 24/7 open.