Denk je aan zelfdoding?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten. 

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

Cisgender

Cisgender betekent dat je je prettig voelt bij het geslacht waaronder je geregistreerd bent bij je geboorte. Dat geldt niet voor iedereen. En dat kan leiden tot allerlei problemen. Soms zo erg dat iemand wanhopig wordt en geen uitweg meer ziet. De dood lijkt dan nog de enige oplossing.

Is dat bij jou aan de hand? Probeer hier dan over te praten, zoek hulp. Je kunt dag en nacht bellen naar 0800-0113 en chatten met onze hulplijn. Als je wilt, anoniem. Je kunt ook een zelftest doen als je wilt weten wat in jouw situatie het beste is om te doen.

Wat is cisgender

Cisgender is best een moeilijke term. Logisch dat je je af kunt vragen "Wat is cisgender?". 

Cisgender is de term voor mensen die zich goed voelen bij het geslacht dat is geregistreerd bij hun geboorte. Het is het tegenovergestelde van mensen die transgender zijn. Cis en trans zijn beide woorden die uit het Latijn komen. Cis betekent ‘aan deze kant’. Trans betekent ‘aan de andere kant’. De meeste mensen zijn cisgender.

Cis man of cis vrouw

Een cis man (of cisman) is een man die geboren is als man is en zich daar prettig bij voelt. Een cis vrouw (of cisvrouw) is dus een vrouw die geboren is met de geslachtskenmerken van vrouwen en die zich ook vrouwelijk voelt.

Ben jij geen Cisman of -vrouw?

Er zijn ook veel mensen die zich niet identificeren met het geslacht dat ze bij hun geboorte hebben gekregen. Het komt helaas regelmatig voor dat dit kan leiden tot problemen. Je weet zelf misschien niet goed waarom je niet lekker in je vel zit. Wat de oorzaak daarvan is. Of je weet het wel, maar hoe ga je daar dan mee om? Niet altijd wordt het door de omgeving geaccepteerd dat iemand zich niet goed voelt bij het geslacht waaronder iemand geregistreerd is. Voor sommige mensen is dat moeilijk te begrijpen.

Soms kan dit leiden tot depressiviteit en zelfs tot gedachten aan zelfdoding. Je ziet geen andere oplossing meer. Is dat bij jou aan de hand? Blijf niet alleen rondlopen met deze gedachten; het is te zwaar, En het hoeft niet. Het kan helpen om te praten met iemand die je vertrouwt. Je huisarts kan je helpen de juiste hulp te vinden. Praat je liever (eerst) met iemand die jou niet kent? Je kunt 24/7 terecht bij onze hulplijn. Bel 113 of bel gratis naar 0800-0113 of chat.