Cyberpesten, ook wel bekend onder de benaming online pesten, kan een enorme last zijn. Kwetsende foto’s, berichten of video’s kunnen snel viral gaan met alle gevolgen van dien. Ben je slachtoffer van cyberpesten en denk je aan zelfmoord, neem dan direct contact op met 113 Zelfmoordpreventie. Het praten met onze vrijwilligers of psychologen helpt je uit je hoofd te en negatieve gedachten de baas te worden.
Heb je nu hulp nodig? Bel dan direct met onze hulplijn op 113 of gratis op 0800-0113 of chat met ons. Je kunt er ook voor kiezen eerst een van onze zelftesten te doen om te bepalen of het verstandig is professionele hulp te zoeken.
Cyberpesten is pesten via digitale media zoals YouTube, Facebook, Tumblr, Twitter, Instagram, SnapChat, Whatsapp en chatrooms. Het mag dan wel makkelijk zijn om negatieve berichten over iemand rond te sturen, je ertegen verweren is lastig. Heb jij te maken met de negatieve gevolgen van cyberpesten? Houd dit dan niet voor jezelf. Bespreek je gevoelens met een vertrouwenspersoon in je omgeving, dit kan een familielid, vriend(in) of docent zijn op school. Door erover te praten los je niet direct je problemen op maar creëer je ruimte in je hoofd. Dat geeft lucht en laat je de dingen weer in perspectief zien.
Je kunt cyberpesten melden bij een aantal verschillende organisaties, je vindt ze hier.
Er bestaan verschillende voorbeelden van cyberpesten*:
*Bron: Stop Pesten Nu
Slachtoffers van digitaal pesten lijden onder een enorme emotionele druk. Zij hebben te maken met psychosomatische klachten als duizeligheid, futloosheid, rugpijn, humeurigheid, slaapproblemen, buikpijn of hoofdpijn. Het kan ook zijn dat je nadenkt over zelfmoord door cyberpesten. Heb jij zelfmoordgedachten, praat hier dan over. Praten helpt: je hoeft het niet alleen te doen. Laat je doorverwijzen via de huisarts of overleg (anoniem) met een van onze hulpverleners.
De website Stop Pesten Nu geeft je een aantal tips hoe je voorzorgsmaatregelen kunt treffen tegen cyberpesten.
Op de VPN gids kunnen ouders informatie vinden rondom de gevaren en het herkennen van cyberpesten. Daarnaast zijn er een aantal tips en stappen te vinden met wat je als ouder kunt doen als je kind online gepest wordt of als jouw kind anderen online pest.
Merk jij cyberpesten op in je omgeving? Meld dit dan altijd bij een gelieerde instantie. Vermoed je zelfmoordgedachten bij een slachtoffer? Zorg dan dat je het onderwerp aansnijdt. Dit kan ontzettend lastig zijn, je bent geen professional en misschien ben je bang om het verkeerde te zeggen of iets wat een negatieve uitwerking op de desbetreffende persoon heeft. 113 Zelfmoordpreventie ontwikkelde om die reden een zelfmoordpreventiewijzer. Zo leer je hoe je iemand met zelfmoordgedachten op de juiste manier kunt ondersteunen. De zelfmoordpreventiewijzer is een hulpkaart met praktische tips en handvatten om op de juiste manier in gesprek te gaan en te blijven met de ander.
Heb jij zodanig last van cyberpesten dat gedachten over zelfmoord overheersen? En wil je nu met iemand praten? Bel (113 of gratis 0800-0113) of chat met een van onze hulpverleners.