De zwaarste slaappillen neem je niet zomaar. Slaapproblemen zijn slopend en kunnen ervoor zorgen dat je het leven niet meer ziet zitten. Slaappillen kunnen dodelijk zijn als je een te hoge dosis neemt. Loop jij rond met gedachten aan zelfdoding? Praat erover met iemand die je vertrouwt. Als je niet weet bij wie je terecht kunt, dan kun je ook gratis 0800-0113 bellen of chatten met een van onze hulpverleners van de hulplijn. Onze BackUp app biedt ook houvast bij suïcidegedachten.
Slaappillen en alcohol kunnen dodelijk zijn. Hoeveel slaappillen je moet nemen om eraan te overlijden, wisselt per middel. Er zijn ook veel mensen bij wie zelfdoding met de zwaarste slaappillen niet lukt. Jaarlijks plegen ongeveer 800.000 mensen wereldwijd zelfmoord, waarvan ongeveer 40% mannen tussen de 40 en 70 jaar zijn. Daarbovenop komen nog veel mensen die wel een poging tot zelfdoding doen, bijvoorbeeld met slaappillen die niet dodelijk blijken te zijn. Ben je op de spoedeisende hulp geweest nadat je een overdosis van de zwaarste slaappillen hebt genomen? SEH Zorg geeft tips om beter om te gaan met het leven na een zelfmoordpoging.
Slaap is van levensbelang. Daarom is het zo frustrerend als slapen niet goed lukt. Slaappillen lijken dan een aantrekkelijke optie. Maar slaappillen zijn verslavend, zowel lichamelijk als psychisch. Artsen schrijven ze daarom meestal ook maar voor een korte periode voor. Je lichaam went eraan, dus je hebt een steeds hogere dosis nodig voor hetzelfde effect. Ook geestelijk kun je afhankelijk worden van slaappillen. Je denkt dan dat je zonder de slaappillen niet meer goed kunt slapen.
Uiteindelijk kun je door een ernstig slaaptekort een depressie ontwikkelen. Je kunt het leven steeds minder goed aan, waardoor je zelfs gedachten aan zelfdoding kunt krijgen. Blijf daar niet alleen mee rondlopen, maar zoek hulp. Praat erover met je familie of neem een goede vriend(in) in vertrouwen. Bespreek je slaapproblemen en suïcidegedachten met je huisarts. Of neem contact op met 113. Wij staan 24/7 voor je klaar. Je kunt bellen naar 113 of gratis naar 0800-0113. Je kunt ook contact opnemen via de chat. Je kunt anoniem blijven als je wilt.