Denk je aan zelfdoding?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen of chatten.

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons Teletolk
Bel of chat met ons
Zoeken

Gedragsproblemen

Gedragsproblemen en gedragsstoornissen komen in diverse vormen en typen voor, bij volwassenen én kinderen. Ernstige gedragsproblemen kunnen zowel binnen een gezin als in de omgeving tot emotionele druk leiden. Merk jij dat je als gevolg van je eigen gedragsproblemen of die van je kind suïcidale gedachten hebt? Praat hier dan over met iemand in je omgeving. Het uitspreken van gedachten en gevoelens klaart de lucht en geeft perspectief.

Bij 113 Zelfmoordpreventie kun je (anoniem) bellen naar 0800-0113 of chatten met onze hulplijn als je gedachten aan zelfdoding hebt. Maak je je zorgen om iemand? Bekijk dan deze informatie.

Praten helpt

Praat je liever met een professional over je situatie, maak dan een afspraak met de huisarts. Hij kan je doorverwijzen naar de juiste vorm van professionele hulp. Heb je het idee dat niemand je begrijpt en praat je liever anoniem met iemand over je zelfmoordgedachten? Dan kun je bij 113 Zelfmoordpreventie terecht. Bij ons kun je online of via de telefoon in therapie of coaching bij een van onze ervaren behandelaren.

Gedragsproblemen kind

Gedragsproblemen bij een kind kunnen flinke druk op de ouder en het gezin zetten. Als je stress en zorgen niet meer kunt overzien kun je in een negatieve gedachtenspiraal terecht komen. Professionele begeleiding zou je kunnen helpen. Door een van de drie zelftesten van 113 Zelfmoordpreventie te doen, kom jij erachter of je baat hebt bij hulp van een professional. Je kunt de zelftest zelfmoordgedachten, zelftest angst en zelftest depressie doen.

Soorten gedragsproblemen

Wanneer een kind een patroon heeft ontwikkeld van negatief, opstandig, ongehoorzaam of vijandig gedrag tegenover autoriteitsfiguren, is er sprake van ernstige gedragsproblemen.* Hier binnen zijn vier subtypen te onderscheiden:

  • Dwars en opstandig gedrag
  • Prikkelbar en driftig gedrag door emotie regulatieproblemen
  • Antisociaal gedrag
  • Druk en impulsief gedrag

*Bron: Nederlands Jeugdinstituut

Welke vorm van gedragsproblemen jouw kind ook heeft, als je merkt dat het bij hem of bij jou tot somberheid, angst of depressie leidt en er zelfmoordgedachten spelen, is het belangrijk hierover te praten.

Ik maak me zorgen om iemand anders

Heb jij het vermoeden dat iemand in je omgeving te maken heeft met gedragsproblemen en als gevolg hiervan aan zelfmoord denkt? Dan kun je overwegen eens rustig te overleggen met een van onze behandelaren. Je staat er niet alleen voor. Onze professionals horen je verhaal aan en denken met je mee. In een gesprek van een half uur bieden we je handvatten en tips voor het omgaan met iemand die aan zelfmoord denkt.

Zelfmoordpreventiewijzer

Naast een gesprek met een van onze psychologen kun je ook onze Zelfmoorpreventiewijzer raadplegen om iemand met suïcidale gedachten te ondersteunen. Deze hulpkaart biedt praktische tips en handvatten om op de juiste manier in gesprek te gaan en te blijven. Hij dient ook als geheugensteuntje om op terug te vallen als je even niet meer weet wat je moet doen.

Behandeling gedragsproblemen

Wil je gedragsproblemen bij je kind behandelen, maak dan een afspraak met je huisarts. Hij kan je doorverwijzen naar de juiste vorm van professionele hulp.

Heb jij op dit moment hulp nodig? Bel dan direct met een van onze hulpverleners op 0800-0113. Onze hulplijn is 24/7 open.