Denk je aan zelfdoding?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen.

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

Genderdysforie

Genderdysforie bij je kind of zelf genderdysforie op latere leeftijd ervaren kan moeilijk zijn. Voorkom zelfdoding en bel 0800-0113 of chat (24/7 gratis bereikbaar).

Genderdysforie

Genderdysforie, wat is dat eigenlijk? En hoe geef je met genderdysforie betekenis aan je leven en je relaties? Als je je niet thuis voelt in je eigen lichaam loop je waarschijnlijk rond met vragen die je niet zomaar durft te stellen. Zeker als je ook gedachten aan zelfdoding hebt. Maar praten lucht vaak op. Weet je niet bij wie je terecht kunt? Bel dan 0800-0113 of chat met de hulpverleners van 113. Wij bieden dag en nacht een luisterend oor en denken met je mee. Vertrouwelijk, gratis en zonder wachtlijsten.

Genderdysforie en de DSM5

Je hebt genderdysforie volgens de DSM5 (het handboek voor psychiaters) als je sekse niet overeenkomt met je gender. Je voelt je jongen/man, maar hebt het lichaam van een meisje/vrouw. Of andersom. Sommige mensen herkennen hun genderdysforie op latere leeftijd, maar bij een kind komt het ook regelmatig voor. Genderdysforie is geen psychische stoornis, maar je kunt er wel erg onder lijden.

Genderdysforie betekenis geven

Als je het gevoel hebt dat je in het verkeerde lichaam geboren bent, kan het moeilijk zijn om daarover te praten. Het kan voor jezelf verwarrend zijn en niet iedereen reageert positief op mensen met genderdysforie. Daarom is het soms fijn om met mensen te praten die hetzelfde meemaken. Bijvoorbeeld een gezin met genderdysforie bij een kind. Of op latere leeftijd, als je er al tientallen jaren mee worstelt. Ook als je twijfelt of je genderdysforie hebt, kan het opluchten om daarover te praten. Voor lotgenotencontact kun je bijvoorbeeld terecht bij Transvisie.

Hulp bij genderdysforie 

Mensen met genderdysforie hebben een hoger risico op psychische problemen als angst en depressie. Ook zelfmoordgedachten komen vaker voor. Je bent dus niet de enige. Blijf er niet in je eentje mee rondlopen en praat erover met iemand die je vertrouwt. Bijvoorbeeld een familielid of een vriend(in). Je kunt ook 24/7 terecht bij de hulplijn.