Als jij vaak denkt "Ik voel me niet goed genoeg" dan kan je dat op den duur gaan geloven. De gedachte is waarschijnlijk ontstaan uit een angst om niet geaccepteerd te worden. Als je het maar vaak genoeg herhaalt wordt die angst vanzelf een overtuiging. Het gevoel hebben dat je niet goed genoeg bent kan het plezier in het leven bederven. Zo erg dat het kan leiden tot gedachten aan de dood. Zelfdoding als verlossing van deze gedachten en dit gevoel.
Herken je dat bij jezelf? Weet dat je niet de enige bent. Veel mensen kampen met deze gedachten. Besef dat je het niet alleen hoeft op te lossen. Praten over gedachten aan zelfdoding kan lucht en ruimte geven. De druk even van de ketel halen. Je kunt bij ons 24/7 terecht bij de hulplijn voor een anoniem gesprek.
"Ik voel me niet goed genoeg". Dat is een gedachte die veel mensen hebben. We leggen de lat hoog voor onszelf. De maatschappij en omgeving legt de lat hoog voor ons. En de leuke berichten op social media geven ons het idee dat het een ander wél allemaal lukt. Vaak is dat niet waar. Die ander doet ook maar een poging om leuk genoeg gevonden te worden. En zo houden we onszelf en de ander voor de gek. En maken we het onszelf en de ander moeilijk.
Gebrek aan zelfvertrouwen kan je leven belemmeren. Je durft minder spontaan te zijn. Minder jezelf. Zo verlies je het plezier in leven en trek je je steeds verder terug. Als je dit herkent en ook wel eens denkt aan zelfdoding, dan is het goed om professionele hulp te zoeken. Bij ons kan je bijvoorbeeld in online therapie of coaching. Je kijkt dan met een vaste psycholoog in een aantal sessies waar jouw gedachten aan zelfmoord vandaan komen en hoe je hier mee om kunt gaan.
Gedachten als "Ik ben niet goed genoeg voor hem", "Ik ben niet goed genoeg voor haar", "Ik ben niet leuk genoeg" of de vraag "Waarom ben ik niet leuk genoeg?" kunnen een grote impact hebben op je leven. Je kunt er wanhopig van worden als je je de hele tijd zorgen maakt of je wel voldoet aan alle verwachtingen. Verwachtingen die je misschien wel zelf bedacht hebt. Misschien verwacht een ander helemaal niet zoveel van je.
Hebben deze gedachten zoveel invloed op je welzijn dat je soms denkt dat je misschien wel liever dood zou zijn? Deel die gedachten met iemand anders. Dan kan met iemand uit je omgeving zijn die je vertrouwt. Of met je huisarts, een decaan of vertrouwenspersoon. Liever een keer anoniem met iemand praten? Dat kan met de hulpverleners van onze hulplijn. Je kunt bellen (0800-0113) en chatten, 24/7.