Denk je aan zelfdoding?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen.

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

Ik word gepest op werk

"Ik word gepest op werk". Als jij via deze zoektermen op deze pagina terecht bent gekomen, dan heb je het hoogstwaarschijnlijk erg zwaar. Pesten kan een grote wissel trekken op je leven. Op je gezondheid, op je sociale leven, op je mentale gesteldheid. Word jij gepest op werk en ben je hier hierdoor wanhopig geworden? Ben je bang dat het nooit meer zal stoppen? Leidt het misschien zelfs tot het gevoel dat je er liever helemaal niet meer bent?

Onderneem dan zo snel mogelijk actie. Je hoeft het niet alleen te doen. Het is belangrijk dat je hulp inschakelt. Ga naar je huisarts, bespreek je gedachten aan zelfdoding met een vriend(in), kennis, collega. Of misschien met de vertrouwenspersoon van je werk.

Is er eigenlijk niemand die je hierover kunt of wilt spreken? Neem dan contact op met ons. Als je nú hulp nodig hebt, kan je bellen naar 0800-0113 of chatten met 1 van onze hulpverleners. 

Pesten op het werk

Op de website van Stichting pesten op de werkvloer worden 4 verschillende types pestkoppen uit de doeken gedaan. In het kort zijn dat onderstaande types:

  1. De schreeuwlelijk (agressieve communicatie): Dit type pestkop schopt het liefst een scène om niet alleen zijn doelwit maar ook al hun collega’s angst aan te jagen. Die collega’s durven er vervolgens niets van te zeggen, bang dat zij als volgende aan de beurt zijn. Dit type schreeuwt, stuurt boze mails en heeft een agressieve lichaamstaal. Iemand die bijvoorbeeld eerst achterover leunt en zijn voeten op tafel legt om vervolgens op zijn gemak te kunnen vertellen waarom jouw ideeën nou echt waardeloos zijn.
  2. De eeuwige criticus (ontmoedigend en vernederend). Dit type pestkop houdt ervan om werkelijk alles wat het doelwit doet tot in het fijnste detail te bekritiseren. Positieve feedback is er niet bij: de opmerkingen van de eeuwige criticus zijn ontmoedigend of zelfs vernederend. Hij of zij zal je niet snel zo openlijk en direct aanvallen als de schreeuwlelijk, maar verkiest een een-op-een vernedersessie of wijst bij een bespreking met het team graag iedereen op de fouten die jij gemaakt hebt. Sommige pestkoppen van dit type maken het je nog eens extra moeilijk door je buiten te sluiten van sociale gebeurtenissen op het werk of grappen over je maken. 
  3. De poortwachter (manipuleert en verhindert je je werk te kunnen uitvoeren). De gevorderde variant van de constante criticus is de poortwachter: hij of zij zorgt er namelijk hoogstpersoonlijk voor dat er wat te bekritiseren valt door je het werk onmogelijk te maken. Dat doet de poortwachter door het doelwit dingen te onthouden: uitleg over wat er moet gebeuren, informatie, tijd om iets te doen of hulp van anderen. Hierdoor kun je niet anders dan falen. Als dit type pestkop je baas is, kan hij of zij je ook een hele slechte beoordeling geven terwijl je prestaties eigenlijk best redelijk waren, of je straffen als je ook maar een minuut te laat komt voor een vergadering (terwijl anderen net zo laat of nog later binnenkomen en geen straf krijgen). Maar ook een directe collega of zelfs een ondergeschikte kunnen de rol van poortwachter op zich nemen, door bijvoorbeeld te ‘vergeten’ je uit te nodigen voor een belangrijke bespreking.
  4. De schijnheilige serpent (steekt je een mes in de rug). Van alle pestkoppen is het schijnheilige serpent het lastigst te verslaan. Bij dit type is het namelijk niet altijd duidelijk dat hij of zij kwaad in de zin heeft. Het schijnheilige serpent doet alsof hij je beste vriend is en voor je vecht terwijl hij je achter je rug om alleen maar ondermijnt. Het schijnheilige serpent zal iedereen vragen zijn commentaar over jou geheim te houden. Meestal zijn ze zo goed in wat ze doen dat je er waarschijnlijk alleen achter komt als iemand het geheim toch maar verklapt.

Feiten en cijfers over pesten op de werkvloer

Op de website van Stichting pesten op de werkvloer staan een aantal feiten en cijfers die meer inzicht geven in de omvang en gevolgen van pesten op de werkvloer.

  • In 2014 waren een half miljoen werknemers het slachtoffer van pesterijen, waarvan 80.000 structureel. (cijfers TNO)
  • Een kwart van de werknemers is ooit wel eens gepest door collega’s of leidinggevenden. (bijvoorbeeld uitschelden, intimidatie, buitensluiten en het achterhouden van belangrijke informatie)
  • Pesten op de werkvloer leidt tot zo’n vier miljoen extra verzuimdagen per jaar. Dat levert werkgevers een kostenpost op van € 900 miljoen aan loondoorbetaling.
  • Slechts 16% van de collega’s neemt het op voor het slachtoffer, terwijl het hen lang niet altijd koud laat.Zien dat iemand gepest wordt, doet het niveau van je stresshormonen stijgen. Omstanders hebben er dus daadwerkelijk last van als iemand wordt gepest en dat leidt tot extra verzuim op de hele afdeling.