Veel mensen maken zich zorgen om de klimaatverandering en de gevolgen die het voor de mens en de aarde heeft. Soms leidt veel klimaatstress zelfs tot een klimaatdepressie. Word je zo moedeloos van de klimaatproblemen dat je gedachten aan zelfdoding hebt? Neem die dan serieus en zoek hulp. Praat erover met mensen in je omgeving of ga naar je huisarts voor professionele begeleiding. Je kunt ook dag en nacht terecht bij 113. Je bereikt onze hulpverleners gratis via 0800-0113 en onze chat.
Klimaatdepressie is geen officieel erkende diagnose. Toch zijn er heel wat mensen die door grote zorgen over het klimaat een depressie krijgen. Zij voelen zich moedeloos, machteloos en somber. Ook kunnen ze niet meer genieten van fijne dingen. In ergere gevallen kun je bij een klimaatdepressie zelfs gedachten aan zelfdoding krijgen. Neem tekenen van een klimaatdepressie daarom serieus. Voor informatie en lotgenotencontact kun je bijvoorbeeld terecht bij de Depressievereniging.
Een depressie kan ontstaan als je problemen hebt waarbij je je machteloos voelt om ze op te lossen, in combinatie met een gebrek aan leuke dingen om je zorgen te compenseren. Omdat je in je eentje maar weinig invloed hebt op klimaatverandering kan klimaatstress leiden tot een depressie. Het is daarom belangrijk om te doen wat je kunt voor een beter milieu, maar ook te leren accepteren dat je de klimaatproblemen niet in je eentje op kunt lossen.
Vermoed je dat je een klimaatdepressie hebt, bijvoorbeeld omdat je suïcidegedachten hebt door je klimaatstress? Zorg goed voor jezelf en blijf niet in je eentje rondlopen met je problemen. Praat bijvoorbeeld met een goede vriend(in), familielid of je huisarts. Dat lucht vaak op. Voor hulp bij gedachten aan zelfdoding kun je 24/7 contact opnemen met de hulplijn van 113. Bel 0800-0113 of chat met ons.