Denk je aan zelfdoding?

We zijn er voor je. 
Je kunt met ons geheel anoniem bellen.

Bel gratis 0800-0113 Chat met ons
Bel of chat met ons
Zoeken

Medicijnvergiftiging

Van medicijnvergiftiging spreekt men als iemand zoveel van een bepaald geneesmiddel heeft ingenomen dat er ernstige bijwerkingen optreden. De meest ernstige werking bij medicijnvergiftiging is overlijden. Dit kan voorkomen door fouten of ongelukken, zowel bij kinderen als bij volwassenen. Medicijnvergiftiging kan ook opzettelijk gebeuren. In dat geval kan medicijnvergiftiging een manier zijn om suïcide te plegen.

Heb je gezocht op medicijnvergiftiging omdat je aan zelfdoding denkt? Durf je hierover met niemand in je omgeving te praten? Dan kan een gesprek met 113 erg opluchten. Je staat er niet alleen voor. Je kunt 24/7 bellen naar 0800-0113 of chatten met onze hulplijn.

Ben je nu in acuut levensgevaar? Bel 112.

Verschillende oorzaken van medicijnvergiftiging

Medicijnvergiftiging kan verschillende oorzaken hebben. Soms gebeurt het uit onwetendheid. Mensen weten bijvoorbeeld niet wat de toegestane dagelijkse dosis is van hun medicatie en gaan er ver overheen. Of ze krijgen een combinatie van medicijnen voorgeschreven die niet goed samengaan. Ook kan medicijnvergiftiging optreden als de medicatie wordt gebruikt in combinatie met andere middelen, zoals drank en drugs. Ook bij kinderen komt medicijnvergiftiging voor. Kinderen zijn nieuwsgierig en denken soms dat medicijnen snoepjes zijn. Bovendien kunnen ze minder medicatie verwerken omdat ze kleiner en lichter zijn. Medicijnvergiftiging kan ook opzettelijk gebeuren, als onderdeel van een poging tot zelfdoding. Het komt regelmatig voor dat iemand met medicijnvergiftiging gevonden wordt voordat de dood is ingetreden. Met een bezoek aan het ziekenhuis, waar vaak de maag wordt leeggepompt, kan de persoon toch in leven blijven.

Praten over gedachten aan medicijnvergiftiging

Heb je gezocht naar informatie over medicijnvergiftiging omdat jij je leven ervaart als zwaar en uitzichtloos? Lijkt het alsof er geen uitweg meer is uit de wanhoop die je voelt? Geloof je dat je omgeving beter af is zonder jou en denk je daarom aan zelfdoding? Dan kan het erg opluchten om je gevoelens met iemand te delen. Dit kan een naaste zijn die je vertrouwt, maar ook een medewerker van 113. Ben je bang mensen in je omgeving lastig te vallen als je praat over je gedachten aan zelfdoding? Dan is het fijn om te weten dat de medewerkers van 113 altijd klaar zijn om naar je te luisteren. De hulplijn is 24 uur per dag, 7 dagen per week geopend.