Een melancholische depressie wordt ook wel een typische depressie genoemd. De tegenhanger van de melancholische depressie is de atypische depressie. Welk type depressie je ook hebt, het kan gepaard gaan met gevoelens van wanhoop en zelfs met gedachten aan de dood.
Heb jij een melancholische depressie en denk je (wel eens) dat je zo niet verder wilt leven? Praat dan over je gedachten en gevoelens; dat helpt. Het kan wat ruimte geven en het piekeren doorbreken. Als je een melancholische depressie hebt ben je wellicht al bij je huisarts geweest. Vertel ook daar over je gedachten aan de dood. Praat je liever anoniem met iemand over je gedachten aan zelfdoding? Je kunt met onze hulpverleners chatten of bellen (0800-0113). De hulplijn is 24/7 open.
De BackUp app kan je helpen een plan te maken om een crisis te voorkomen. Dit plan kan je met anderen, bijvoorbeeld je huisarts, delen.
Er zijn verschillende vormen van depressies die kunnen variëren van mild tot zwaar. Een ervan is de melancholische depressie. Klachten die je kunt hebben met deze vorm van depressie zijn naast de depressieve verschijnselen:
Een melancholische depressie wordt ook wel een depressie met melancholische of vitale kenmerken genoemd.
Wat is een melancholische depressie eigenlijk? Gebruikelijker dan een melancholische depressie is de term typische depressie. Volgens het NESDA (The Netherlands Study of Depression and Anxiety) zijn de symptomen van een melancholische depressie onder andere weinig eetlust hebben en vroeg wakker worden. Daar tegenover staat de atypische depressie. Hiervan zijn de symptomen: een toename in gewicht en meer willen slapen.
'Melancholie' 'depressie'.. Meestal worden deze woorden los van elkaar gebruikt. In dagelijks taalgebruik gebruiken we het woord melancholie voor iets dat wat zwaar(moedig) en verdrietig vinden. Depressie gaat verder dan dat. Sommige mensen hebben maar 1 keer in hun leven een depressie. Bij anderen komt het vaker terug. Ook de mate waarin iemand last heeft van klachten kan erg verschillen. Evenals de duur van een depressie.
Op de website van Historiek is te lezen dat het woord ‘depressie’ bij uitstek tijd- en cultuurgebonden is. Pas eind negentiende eeuw werd het een bekend woord. Wat we tegenwoordig een depressie noemen, werd lange tijd onder de noemer ‘melancholie’ geschaard.
Soms gaat een depressie gepaard met gedachten aan zelfdoding. Dat kan ook weer weggaan. Eigenlijk is het zo dat veel mensen wel eens gedachten aan de dood hebben. Dat is niet zo bekend. We praten er liever niet over. Is dit bij jou het geval? En zijn het gedachten die niet over gaan? Het kan helpen om hier eens over te praten. Bij onze hulplijn ben je altijd welkom voor een gesprek over jouw gedachten aan suïcide. Je kunt anoniem blijven. Bel 113, gratis 0800-0113, of chat.